На 2 май 2018 г., когато честваме навършването на 1153 години от покръстването на България и 1111 години от успението на светия благоверен цар Борис-Михаил, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан възглави светата Литургия в Голямата базилика в Плиска. Заедно с него в празничното богослужение взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Емилиан - официален гост от Доростолска епархия, както и десетки духовници от Епархията, сред които ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Димитър Николов - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, ставрофорен иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник, протойерей Георгий Стоименов - архиерейски наместник на Провадийска духовна околия и иконом Андрей Стефанов - председател на храм „Свети цар Борис“ - град Плиска.

 Въпреки делничния ден, множество християни присъстваха на светата Литургия, песенно украсена от мъжкия църковен хор при митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ с диригент Валентин Кубратов. Сред официалните лица бяха г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан и г-жа Тонка Начева, кмет на град Плиска.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан започна проповедта си с радостния поздрав „Хростос Воскресе!“, на който всички в единомислие отговориха „Воисину Воскресе!“. Той насочи вниманието на всички присъстващи към повода за отслужване на светата Литургия в пределите на древната базилика - свети цар Борис-Михаил Покръстител. „Днес е Преполовение или преполовяване на дните от празника Възкресение Христово до празника Петдесетница, или припомнянето на онези събития, които се случиха и които са описани от свети Йоан Богослов в шестата, седмата и осмата глава на неговото свето Евангелие... Много ясно прозвучаха думите на този евангелист на любовта, Христовия ученик, за да стане ясно, че чрез този празник Преполовение напълно се утвърждава мисълта, че Иисус е Христос, че Иисус е Божият Помазаник, че Иисус е Месията на света, че Иисус е Синът Божий, и Неговото Богосиновство се засвидетелства с всичко онова, което Той върши в името на Бог Отец и за което Отец свидетелства. Следователно този празник е особено важен, защото той отново препотвърждава нашата вяра във Възкръсналия Спасител, в Неговата мисия в света и най-вече Неговото Божествено достойнство - Месията, Изкупителя, Спасителя, Сина Божий“, каза Архиереят.

 Митрополитът отбеляза още, че днес празникът Преполовение се съчетава с успението на светия благоверен цар Борис-Михаил Покръстител български и че мястото, където се отслужва Литургията е свято - древната базилика в старославна Плиска. „Ние си даваме съвсем ясна сметка, че онова, което се е случвало в ΙΧ век има широк отглас в целия свят. Онова, което направи свети цар Борис като ярък пример на държавник, мъж, на цар и духовно лице, е онзи момент в духовната история на нашия народ, в който всеки трябва да се вгледа внимателно“, заяви Негово Високопреосвещенство. Той зададе въпроса: „Каква е ролята на свети цар Борис?“ и допълни, че приемайки светите братя Кирил и Методий и техните последователи, нашият народ вече не е бил без богословска осведоменост и без правилно богопознание.

 Архиерят изрази своята благодарност към всички присъстващи и допринесли за отсужването на светата богослужба, пожелавайки здраве и духовни сили на всички. Митрополитският дякон Любомир Георгиев произнесе многолетствие за всички празнуващи своя имен ден днес, за всички духовници и християни.

         

 

Нагоре