На 28 април 2018 г., с благословението на Негово Високопресвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе положен основен камък за съграждането на православен храм, посветен на свети великомъченик Димитър Солунски в село Рогачево. Чинът на полагането бе отслужен от йеромонах Филип Кирилов, председател на храм "Успение Богородично" - село Оброчище и на новоизграждащия се храм, в съслужение със свещеник Петър Димитров и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 На богослужението присъстваха множество християни и официални лица, сред които бе кметът на Община Балчик г-н Николай Ангелов. Преди да даде началото йеромонах Филип преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан на всички присъстващи и жители на село Рогачево. След като положи основния камък, той прикани църковното настоятелство, духовенството, архитектите, строители, ктитори, дарители да подпишат официалния свитък, описващ, че камъкът е положен при светителстването на Негово Светейшество Неофит - патриарх Български и митрополит Софийски в лето Господне 2018, ден двадесет и осми на месец април.

 Йеромонах Филип отправи своята благодарност към митрополит Йоан, епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска епархия и към всички допринесли и допринасящи за възможността с. Рогачево да има собствен храм.

         

 

Нагоре