На 6 декември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" в съслужение с председателя на църковното настоятелство при храма ик. Василий Шаган, ст. ик. Добромир Георгиев, председател на храм "Св. цар Борис" - кв. "Аспарухово", ик. Владимир Велков, служащ в храм "Св. прор. Илия" - гр. Варна, отците при храма – прот. Михаил Манев и свещ. Илия Попов, гостуващите духовници прот. Николай Ворническу - предстоятел на храм "Св. Георги Победоносец" в град Тараклия, Молдова и прот. Александър Дериволков, и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Днес има много поводи за радост за енорията на храм "Св. Николай Чудотворец". Една от тях е навършването на една година, откакто храмът се сдоби с голяма светиня, а именно икона с лика и с вградена частица от мощите на придобилия голяма известност сред православните християни в България свети Лука, Архиепископ Кримски и Симферополски, която бе дарена с благословението на Сумския и Ахтирски Архиепископ Евлогий. Дивният светец е силно тачен от благочестивите християни, черкуващи се в храма, които имат възможност всеки петък да участват на акатист, след вечерното богослужение, на който могат да се помолят за здраве и подкрепа на своите ближни и познати.

 Голям брой християни присъстваха на празничната служба, която бе песенно украсена от източноцърковните песнопения, изпълнени от сборна група с диригент Мартин Димитров и от църковния хор при храма. Преди началото на Литургията Негово Високопреосвещенство пострига за четци, певци и свещоносци доц. Бойчо Бойчев, Диян и Марин.

 Митрополит Йоан заяви в проповедта си: „Тези дни на Рождественския пост св. Църква ни изправя отново образа на свети Николай, Архиепископ Мирликийски Чудотворец, за да си спомним за живата памет на св. Църква за едно далечно време, в края на III и малко преди половината на IV век, когато този човек живее, служи, проповядва словото Божие там, където Господ е поставил неговите стъпки сред неговото паство“. Той допълни, че в човешката история има много събития, които помним и много, които не си спомняме вече. Тези събития, които помним и сме изучавали на времето, било по време на средното ни образование, било по време на университетското ни образование, са се поизтрили. Ние се връщаме към дадени събития, но има такива, които забравяме напълно. Църковната история обаче не е така, защото молитвата на св. Църква съдейства за нейната жива памет, защото векове наред много християни са се молели на св. Николай и са усетили отговор от небесата – чули са го, видели са в живота си неговото ходатайство. Следователно Свещеното Предание е живата памет на Църквата и то свидетелства в пълна сила за всички онези святи мъже и жени, които са живели в различни времена от историята на човечеството.

 Архиереят каза още, че св. Николай действително е бил правило на вярата и образец на кротостта. Той обърна внимание на това как в нашето време се приема кротостта, която всъщност е добродетел и изява на човешко смирение. А именно, че нашата съвременност, нашата мирогледна основа на съвременното общество е свързана не с кротостта, а с борбата. Той допълни още, че е едно, когато човек се старае да бъде амбициозен, пръв, успяващ, но извършвано със зачитане достойнството на ближния, и че е съвсем дуго, когато неуспеха на ближните става успех на един човек.

 „Затова и кротостта в днешно време не се възприема. Тя се счита за слабост. А напротив, кротостта е такова устроение на човека в неговия дух, в неговата вътрешност, която изразява неговата уравновесеност. Затова неслучайно един съвременен светец щеше да се моли на Бога именно с думите: "Господи, дай ни днес да бъдем уравновесени човеци", което ще рече, че смирението е силата човешка, смирението е това, което дава на човека силата да зачете ближния и да отстъпи пред Богочовека Христос. Да сложи Богочовека Христос в центъра на живота си и в центъра въобще, където е Неговото място, а той да направи правилния си избор и да застане на точното си място, знаейки че без Богочовека нищо не може да стори на този свят“ – каза митрополит Йоан и допълни: „Свети Николай нямаше да бъде образец на кротостта, ако не беше правило на вярата, защото вярата е тази, която вдъхновява един човек да се устрои в своя живот правилно и да благовести словото Божие“.

 Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници и им пожела да живеят според името си, което означава победител на народите, какъвто пример е дал свети Николай. Той благодари и на гостите дошли от Молдова, в лицето на протойереите Николай и Александър, които значително допринесоха за радостта от храмовия празник с донасянето на икона с лика на свети Николай в цял ръст, с благословението на Кагулския и Комратски епископ Анатолий.

 След св. Литургия пред храм "Св. Николай Чудотворец" се състоя военен ритуал и бе отслужен молебен към свети Николай за благословение на всички моряци и най-вече на военните моряци. Никулден е особен и празничен ден за военноморските ни сили, чиито покровител е свети Николай, който още приживе е помагал на моряците и на всички мореплаватели, търсещи неговото застъпничество пред Бога.

 Сред присъстващите бяха областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев, кметът на град Варна г-н Иван Портних, председателят на Общински Съвет – Варна г-н Тодор Балабанов, офицери, районни кметове и официални лица.

 По традиция бе осветено рибно ястие и бе раздадено на всички присъстващи.

         

 

Нагоре