Детски православен лагер за духовно-нравствени ценности бе открит днес в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". В него участват деца на възраст от 10 до 15 години от Варненска и Великопреславска митрополия. Смяната се провежда с благослова на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 По време на официалното откриване в Славянския център днес, ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия поздрави участниците и прочете поздравителен адрес от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, в който се казва: "В дните на Петровия пост, когато всеки православен християнин е призован от Бога към искрено самопознание и вършене на добри дела, използваме това благоприятно време, за да изкажем искрената си благодарност за изключителната инициатива, свързана с провеждане на летен православен лагер за деца. Това добро начинание води до положителна градивност за възпитанието на нашите прекрасни млади хора в духа на православната вяра".

 Владимир Стоянов - ръководител на Славянския център и известен бард, поет и преводач представи пред участниците в лагерната смяна и гостите от Руския лицей в София историята на славянството, ролята на България за разпространение на Божието слово чрез кирилицата в славянския свят.

 Програмата на Детския православен лагер за духовно-нравствени ценности е насочена към разкриване и утвърждаване на православните ценности и послания чрез разнообразните форми, близки до детската природа. Децата ще имат възможност да посетят забележителните храмове във Варна, да участват в Света Литургия, да общуват и беседват с духовни лица, да се докоснат до изкуството, отразяващо православната тематика.

 Те ще се запознаят и със забележителностите на СОК "Камчия" - ще посетят Авиокосмическия център и Планетариума, уникалните изложби на икони, на кристали и др. Достатъчно време ще има и за тяхното физическо укрепване и забавления - плажни и спортни игри, екскурзия с лодки по р. Камчия, спортни състезания, лагерен огън и др. В края на смяната участниците в Детския православен лагер ще представят пред всички своите таланти и творчески възможности.

Източник: http://www.sok-kamchia.com

         

 

Нагоре