На 25 декември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична Света литургия за Рождество Христово в храм "Св. Възнесение Господне" в град Шумен.

  В края на богослужението архиереят отправи сърдечен поздрав към предстоятеля на храма ставрофорен иконом Димитър Стойков - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, благодари му за всеотдайното служение и му подари нагръден кръст.

 Митрополит Йоан отличи с офикия "протойерей" свещеник Иван Павлов, служещ в храм "Св. Три Светители" в град Шумен. Архиереят благопожела на отците радостта от рождението по плът на нашия Спасител да ги укрепва и пази. Молитвено участие в службата взеха кмета на община Шумен г-н Любомир Христов и представители на общинското ръководство на града.

 След като възвести Патриаршеското и Синодално Рожественско послание митрополит Йоан заяви, че нашата радост от Рождеството по плът на нашия Спасител не може да бъде пресъхваща, но може да има и тъга и това е напълно оправдано и истинно, тогава когато видяхме, че загинаха хора при трагичен инцидент на територията на Епархията. Затова ние състрадаваме на тях и участваме в тяхната скръб, защото те претърпяха голяма загуба. Разделиха се с близки човеци и една голяма част от тях загубиха своите домове. Но независимо от всичко което се случва, това е едно изпитание на вярата на човека. Ние в това тържество на Рождеството влагаме в основата радостта, защото все някога на хоризонта, след преживените тъжни обстоятелства и трагични събития ще се появи и великото и съзидателно божие благословение. Ето това е нашата вяра и тя ни крепи в такива моменти.

 След края на службата, в деня на един от най-светлите наши празници - Рождество Христово Негово Високопреосвещенство посети жителите на село Хитрино. Той заяви, че наш християнски дълг е да видим хората, които са страдащи и най-малкото, което можем да направим е да окажем своята съпричастност. Варненска и Великопреславска света митрополия направи дарение от 15 000 лв, които бяха приведени по сметка на Община Хитрино. Енорийски храмове на територията на Епархията също се включиха в дарителската инициатива на митрополията. Със събраните от тях средсва бяха закупени топли завивки за жителите на с. Хитрино.

 Негово Високопреосвещенство се срещна с премиерът в оставка Бойко Борисов и с кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, който изрази искрената си благодарност от посещението на митрополит Йоан и заяви, че хората са имали нужда от тази морална подкрепа.

 Премиерът в оставка Бойко Борисов благодари на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на районния мюфтия, че са посетили заедно жителите на с. Хитрино и призова хората към единство, въпреки различните им вероизповедания.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на нашата държава, чрез нейното ръководство и на всички българи, които в такъв момент подават своята ръка, дават своите финансови средства и дават своята молитва за взаимна помощ. Митрополит Йоан заяви, че ние молим всеподателя Бога да пази нашата Епархия и цялата ни родина от беди и злощастия, от такива скръбни обстоятелства.

         

 

Нагоре