Нов 1,5-тонен купол с титаново покритие в златен цвят и два нови кръста красят от днес шуменския храм „Свети Три Светители“. Старият - 70-годишен купол от боядисана ламарина, остава в историята.

Новият бе издигнат на 28 метра височина днес в 13 часа. Това стана с помощта на 35-тонен автокран с 45-метрова стрела на шуменската фирма "Строителна механизация".

"Три месеца бяха необходими за подготовката на обновлението, от тях месец и половина за изграждане на металната конструкция, поставянето на изолационните плоскости и облицовката с титановите листи на купола, който заедно с кръста е над 5 метра висок и е с диаметър 7 метра", каза за ШУМ.БГ сърбинът от Белград Добри Митрович, живеещ в страната ни от 9 години. Той заедно с тримата си сина – Предраг, Душан и Неманя изработиха новия купол. Те имат дългогодишен опит по манастири и църкви, сред които тези в с. Златар, в Каспичан и с. Ивански. 

Гаранцията за обшивката на купола е 50 години, а по технически параметри може да стигне и до 100, коментираха църковните служители.

Според отец Красимир още от днес започва работа и по камбанарията, останала от старата църква, строена през 1935 г. от известния майстор на паметника на Шипка - бай Пеньо-Бомбето от с. Дралфа.

По думите му след камбанарията предстои и подготовка за изографисване на храма, затова и първата задача била да се погрижат за покрива и купола. „Старата църква е имала стенописи. След опожаряването й през 1944 г. и възстановяването й за две години до ден-днешен храмът чака своите стенописи“, добави отец Красимир.

Материалите за купола са дарение от украински християни. От Украйна са пристигнали и двата кръста, поставени на църквата. Те са високи над 2 метра.

Ремонтът и обновлението на храма е изцяло със средства от дарения, каза отец Красимир, като уточни, че дарителите са изявили желание имената им да не се разкриват.

Източник: www.shum.bg

         

 

Нагоре