Първият православен храм в село Плачи дол бе открит на 10 септември 2016 г. от  на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Молитвено участие взеха областния управител Детелина Николова, кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков, председателя на Общинския съвет Донко Марев. За празника бяха дошли кметове на населени места от общината, дарители, много жители и гости на селото.

От името на Варненска и Великопреславска митрополия кириарха той връчи и парично дарение на храма. С благодарствени грамоти бяха наградени  – инж. Тошко Петков, Донка Марев, кмета на село Плачи дол Атанас Пенев, както и основните дарители за храма.

„Църквата може и да е малка, но е малък храм, който свидетелства за  вярата на тези хора, които го изградиха и пожелаха той да съществува тук”, сподели владиката. Отец Стоян Димов, който е председател на църковното настоятелство и ще служи в храма, благодари на митрополит Йоан за подкрепата.

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков подари икона на Св. Георги Победоносец с пожелание този храм да бъде място на вярата, да дава сили, да вдъхва надежда, да бъде храм за молитва и за опрощение - и на силния, и на слабия, и на здрави, и на болния, и на добрия, и на лошия. „От сърце пожелавам на всички жители на с. Плачи дол да бъдат здрави, да посещават често храма, където да измолят опрощение и благодат”, пожела инж. Петков.

Първата копка на храма е направена преди точно една година – на 10 септември 2015 г. Той носи името на Свети Георги, който е патрон на село Плачи дол, което празнува на 6 май.  За изграждането на параклиса са от отчисленията от наеми от земи и договори за арендуване, както и от дарения. „Получихме изключителна помощ от бизнеса. Над 100 души участваха с по-големи от 100 лева. Имаше дарители, които направиха дарения от 4000 – 5000 лева. Разбира се, имаше и дарители с по-малки суми, възрастното население на селото също се включи, макар и с малки суми, според възможностите си”, сподели кметът на селото Атанас Пенев.

Проектът е на арх. Асен Коев, който го предостави като дарение. Строителството е извършено от „Ел Си Трейд”, като изграждането бе основно под надзора на Ивелин Денчев, който е и основен спонсор.  Камбаната на параклиса е лично дарение от Донко Марев. Има икони, които са лични дарения, аналоите – също. Кръстът е дарен от доц.д-р Атанас Пенев – кардиолог от Варна, който е роден в Плачи дол.

В селото досега не е имало действащ храм. По румънско е имало изградени основи за църква, но през 80-те години на миналия век те са съборени, а камъкът е използван за ремонта на часовниковата кула в АЕМО „Старият Добрич”.  Досега жителите на селото са ходили на църква в Добрич. В селото има много млади хора, което дава надежда, че в параклиса ще се сключват църковни бракове, ще има и кръщенета.

Постоянно живеещите жители на селото са 800, а през лятото броят им надвишава 1000. През последните три месеца има много сделки за имоти. Има инвестиционни намерения за изграждане или разширяване на производствени и складови помещения. В Плачи дол живеят англичани, руснаци. В училищна възраст са около 25 деца. В селото има и детска градина. 

Източник: www.dobrich.topnovini.bg

         

 

Нагоре