На 26 юли 2016 г. започва програмата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” за честване на 1100-годишнина от успението на Св. Климент Охридски.

Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет на именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества и паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Делото на светите равноапостолни братя за просвещението на славяните с Христовото учение на роден език било спасено и продължено у нас от техните ученици под покровителството на светия цар Борис Покръстител. Не случайно времето от нашата история, в което са живели тези мъдри мъже, наричаме днес Златен век. Нека се поклоним пред техния духовен подвиг.

Църковния празник на св. Климент е в деня на неговото успение 27 юли - празника на св. великомъченик Пантелеймон, когото св. Климент дълбоко почитал. Св. Пантелеймон е покровител на двата манастира – духовни просветни центрове, които св. Климент основава: Манастир "Св. Пантелеймон" – Патлейна до Велики Преслав и манастира „Св. Пантелеймон” до Охрид.

В навечерието на празника днес от 18 часа гост на Духовно-просветния център на ще бъде проф. д-р. Светлина Николова. Тя ще представи своята лекция на тема: „Св. Климент Охридски в България и средновековния православен свят”.

Проф. Николова работи в Кирило-Методиевския научен център към БАН и е една от водещите изследователи на историята на българската писменост. Научните ѝ интереси включват областите кирилометодиевистика, старобългарска текстология, история на средновековните славянски текстове, славистика, византология, библеистика. От 1994 до 2011 г. е директор на Кирило-Методиевския научен център. Ръководила е много международни научни проекти, участвала е с доклади в международни научни форуми. През 2005 г. получава почетен знак на БАН „Марин Дринов" за значителни приноси в развитието на палеославистиката.

Разбира се на 27 юли, както всяка година, в двора на храма ще си спомним отново и за далечната 1878 г., когато тук са били посрещнати войните от XIV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. С молебен и поднасяне на цветя на паметника ще отбележим 138-годишнина от Освобождението на Варна.

В същия ден ще открият своята изложба малките художници от приключилият наскоро детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”.

 Програма:

26 юли 2016 г.

17.00 ч. – Празнична вечерня в храм „Св. Архангел Михаил”

18.00 – Свети Климент Охридски в България и средновековния православен свят – лекция на проф. д-р Светлина Николова

 27 юли 2016 г.

8.00 ч. – Архиерейска Света Литургия

9.30 ч. – Молебен и честване на 138 години от Освобождението на Варна

11.30 ч. – Откриване на изложбата от детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”

 

 

         

 

Нагоре