Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” организира от 20 октомври до 2 ноември 2015 г. младежки фестивал „Будителски слова”. Фестивалът представлява поредица от срещи със съвременни български труженици на духа и словото. Темите на срещите са посветени на българския език и будителите от времето на св. Седмочисленици и св. Иван Рилски до наши дни. Целта на срещите е учениците да се запознаят със съвременни писатели, историци и духовници и да поставят пред тях въпросите, които ги вълнуват. Денят на народните будители ни вдъхнови да потърсим и да поканим днешните будители, които като св. Паисий Хилендарски, изследват тайните на българската история и език. На нашата покана откликнаха доц. д-р Веселина Вачкова – специалист по история на Златния век, Калин Терзийски – писател, Емил Димитров – историк и писател, Калин Руменов – радиожурналист и други.

Смятаме, че това е най-добрият начин за съвместно отбелязване на този ден и се надяваме чрез фестивала „Будителски слова” с общи усилия да превърнем Деня на народните будители в поредица от празници на българския дух.

Празникът на народните будители е въведен през 1923 г. – три години след подписването на Ньойския договор, когато българското общество изпитва остра нужда от истински духовни ценности и ги намира в личния пример и идейното наследството на най-мъдрите българи от Златния век до днес.

Ние вярваме, че Будителството и Възраждането не са само исторически явления от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес.

Фестивалът се организира със съдействието на Община Варна.

         

 

Нагоре