От 19 до 23 октомври 2015 г. за четвърти път във Варна ще се проведат Дни на православното филмово изкуство. Документалните филми и записи тази година са посветени на съвременни български духовници, които са живели и живеят сред нас. Допирът до тяхната личност и слово променя душите на хората и им открива светлината на вярата, защото свидетелството на християнската вяра се дава най-истински чрез цялостния живот на духовника и християнина. В програмата са включени два авторски филма на Любомир Върбанов, автор и оператор на предаването „Иконостас” (Нова ТВ).

Филмовият преглед ще завърши в петък с прожекция на два руски филма. Игралният филм „Завръщане” на режисьора Андрей Звягинцев, награден със „Златен лъв” във Венеция и „Златен орел” за най-добър филм на 2003 г. в Русия, проследява седем дни от живота на едно семейство и показва колко е важна ролята на бащата в израстването на синовете му, сравнимо единствено с необходимостта от Бога за духовното израстване на човека.

Анимационният филм „Чудното пътешествие на Серафима” на режисьора Сергей Антонов е филм за чудото и силата на вярата, за смирението и силата да простиш на онези, които са ти причинили болка. Създателите на филма определят неговия жанр като „умно фентъзи” – освен увлекателния сюжет в него е вложен важен смислов подтекст.

Всички прожекции се провеждат в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, ул. „27 юли”, № 9.

Вход: свободен.

         

 

Нагоре