С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 6 юли (събота) ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник и председател на храм „Св. Атанасий“, в съслужение с председатели на варненски храмове и духовници от града отслужиха заупокойна света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. Повод за заупокойната богослужба е, че на 9 юли 2024 г. се изпълват 11 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан възглави панихида в храма и заупокойна молитва на гроба на приснопаметния архиерей, намиращ се на митрополитската алея в централните варненски гробища.

 Заупокойните богослужби бяха отслужени в съботния ден, който ден от седмицата е определен за спомен на починалите християни и в който ден четем молитва към Господа Иисуса:

 „Помени, Господи, починалите с надежда за възкресение и вечен живот наши отци, братя, сестри, сродници и всички, които са живели на земята с благочестие и вяра. Прости им всяко съгрешение, което са сторили волно или неволно, с дума, с дело или с мисъл, и ги засели в място блажено и спокойно, дето няма болест, скръб и въздишка, дето винаги пребъдва светлината на Твоето лице и весели всички отвека Твои светии. Дарувай на тях и на нас Твоето царство, участие в Твоите неизказани и вечни блага в Твоя безкраен и блажен живот. Защото Ти си живот, възкресение и покой на Твоите починали раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме [почит], с Твоя безначален Отец, и с пресветия, благ и животворящ Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков! Амин!“[1].

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/476905721654182/.


[1] В: https://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/molitvi/sedmichni.htm#6.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре