В Осмата неделя след Пасха – Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в благолепния храм в град Игнатиево, построен през 1890 г. и осветен с пълен чин, при който честните мощи на мъченик са вградени в стълба на светия престол.

 Архиереят беше посрещнат от председателя на храма свещеник Иван Смиловски и протойерей Янко Янакиев. С него съслужиха още иконом Стефан Николов и дякон Благой Иванов. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно празничната богослужба.

 Преди да започне светата Литургия митрополит Йоан извърши краткия чин по обновление на храм и облече светия престол с новия му комплект облачение.

 По време на Малкия вход Негово Високопреосвещенство награди с духовното отличие „протойерей“ отец Иван, благопожелавайки му крепко здраве и достойно служение.

 Сред присъстващите беше кметът на града г-н Димитър Димитров.

 В края на светата Литургия митрополит Йоан произнесе проповед, в която заяви: „Бог е един по същество, но троичен по Лица: Отец, Син и Дух Свети, Троица Единосъщна и Неразделна. Тази тайна превишава човешкия разум, никой не може да я обхване напълно, защото тя е безмерно висока, както безмерно високо е Божието същество, а човешкият ум е слаб и ограничен. Това непостижимо знание се приема с вяра от всеки християнин, а първи са го приели светите апостоли. Апостолската вяра в Пресветата Троица е била постепенно открита от Господ Иисус Христос. В своята младост, още преди срещата си с Господ Иисус Христос, апостолите убедено вярвали в Единия Бог, като не знаели нищо за Света Троица. В живота си бъдещите апостоли търсели Божията правда. Дошъл Господ Иисус Христос и приближил към Себе Си Своите ученици, които с внимание и любов слушали Неговите думи. Чрез любящото внимание на учениците постепенно се откривали нови и поразителни истини. Отначало учениците гледали на Господа само като на велик пророк, а после достигнали до разбирането, че Той стои по-високо от всеки пророк, че Той е Син Божи“.

 На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите светата Литургия и цялата проповед на Архиерея: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/7752956521464414.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре