30 юни – 1 юли – Поклонническо пътуване до гр. Каварна

 В Каварна младежите ще пристигнат на 30 юни и с участие във вечерната служба в храм „Успение Богородично“ ще бъде почетен празникът на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски. Вечерта сами ще си приготвят вечеря и ще спят на палатки, а рано сутринта на 1 юли, в 5:00 часа, младежите ще се включат в литийно шествие до хълма Чиракмана, където са открити основите на християнски храм от V–VI век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. Там ще се прочете акатист на светите чудотворци и ще се отслужи водосвет. Програмата за деня ще завърши с посещение на плажовете край гр. Каварна.

15 юли – 21 юли – Летен пленер за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти, Господи!“

 В пленера могат да участват 30 деца и младежи на възраст от 7 до 18 г. Творчески ръководител на пленера ще бъде художникът и педагог Радко Мурзов. Основната тема на пленера тази година ще бъде: Чистотата и красотата на божието творение. Заниманията ще се провеждат всеки ден до обяд в двора на храм „Св. Архангел Михаил“. Пленерът ще завърши с изложба, която по традиция се открива на празника на Св. Седмочисленици и Деня на освобождението на Варна – 27 юли.

3 – 9 август – Летен младежки форум

 През годината всяка седмица в четвъртък от 16:00 часа в Духовно-просветния център се провеждат срещи с младежи, обсъждат се различни теми от живота на младите хора днес.

 През ваканцията младежите имат възможност да се включат в Летния младежки форум, който тази година ще се проведе от 3 до 9 август. Той ще включва 3 дни участие в Националния поклоннически поход „По стъпките на св. Йоан Рилски Чудотворец“ и поклонническо пътуване с автобус до Германския манастир „Св. Йоан Рилски“. Младежите ще могат да се докоснат до най-важните паметници на българската история, вяра и култура. По време на форума ще се проведат и групови занимания за развиване на чувство за общност, уважение, дисциплина, и търпение.

 В младежкия форум могат да се включат участници на възраст от 13 до 18 години. Подборът на участниците става чрез конкурс за есе на тема: „Как се промених през последната една година“.

12 – 23 август – Мастър клас по иконопис

 Този проект представлява интензивен курс по иконопис. В него могат да се включат 20 деца от 11 до 18 години с изразени творчески умения и интерес към християнското изкуство. Ръководители на курса са иконописците Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова. Целта е всеки участник да изпише своя икона – тази година това ще бъде образът на св. Йоан Кръстител. Децата ще изучават и прилагат технологичните особености и каноничните изисквания за изграждане на образа в православната иконография. Курсът ще завърши с освещаване на изработените от децата икони.

2 – 5 септември – Музикален лагер „Небесни деца“ в гр. Каварна

 По време на лагера участниците ще се запознаят с красотата на православната литургичната музика под ръководството на Мартин Димитров, псалт в храм „Св. Архангел Михаил“. Музикалният лагер ще се проведе с любезното домакинство на църковното настоятелство при храм „Успение Богородично“ в гр. Каварна. Спане на палатки, уроци по пеене, общи трапези, плаж и пътувания в района ще изпълнят последните дни преди началото на учебната година.

 В лагера могат да се включат младежи на възраст 12–16 години от Варна, които имат интерес към църковната музика и музикален слух.

Курс по фотография

 Тази есен, през месеците октомври и ноември, ще се проведе курс по фотография за младежи на възраст от 14 до 19 години. Основната тема на курса ще бъде: „Семейството – част от цялото“. Ръководител – Мария Тодорова. Участниците в курса ще изучават фотографската техника, принципите на композицията във фотографията (как да заснемат пейзаж и портрет) и как да обработват снимки. Курсът ще завърши с фотоизложба, която ще бъде посветена на празника Въведение Богородично – празника на Християнското семейство.

 Всички дейности се провеждат с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна.

 Проектите се финансират от Варненска и Великопреславска света митрополия и Община Варна и са безплатни за всички участници.

Срокът за записването за участие във всички дейности е от 20 юни до 5 юли 2024 година или до попълване на свободните места.

 Записването става на място в Духовно-просветния център след предварително уточняване на срещата на телефон: 0888 76 50 28, или на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 Видео с подробно обяснение може да видите на официалния YouTube канал на Архангел.бг: https://www.youtube.com/watch?v=AuZm6QPlofc.

         

 

Нагоре