Благолепният храм, посветен на варненския покровител пострадал мъченически за Христа през XIX век, беше изпълнен от множество духовници и християни, дошли да съучастват в празничната богослужба, възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 В съслужение с Архиерея бяха председателят на храма иконом Георги Великов, председатели на варненските храмове, духовници от морската столица и дякон Благой Иванов. Богослужението беше песенно украсено от сборна група от клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров.

 Сред присъстващите бяха областният управител на Област Варна проф. Андрияна Андреева, кметът на Община Варна г-н Благомир Коцев, вицеадмирал Митко Петев и Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров.

 Преди да започне светата Литургия за четци, певци и свещоносци бяха постригани Васил, Тодор и малкият Борис.

 Митрополит Йоан поздрави всички с празника, както и всички именници, сред които архимандрит Прокопий, игумен на Ботевския манастир „Св. Марина“. Той припомни важни моменти от житието на обичания от варненци преподобномъченик и благопожела всеки да се старае да бъде по-добър към ближните си.

 Последва лития около храма с иконата на свети Прокопий, водена от Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България. След това на множеството присъстващи беше раздадено благословено ястие. С благословението на Архиерея архимандрит Прокопий раздаде нафората и беше поздравен за именния му ден.

 Цялото богослужение и проповед на Негово Високопреосвещенство може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1068184654746568/.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре