На 3 май, Велики петък, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослуженията в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. С него съслужиха отците при благолепния храм с председател иконом Стефан Николов.

 На Велики петък светата Църква възпоменава Господните страдания. Този ден е най-свещеният на християнството. Света литургия не се извършва, пасхалното тайнство се прекратява пред великата жертва, принесена на тоя ден веднъж завинаги от Великия Архиерей, Който „принася и се принася“. През първото хилядолетие Православната църква извършвала Преждеосвещена литургия. Римокатолиците извършват единствената си Преждеосвещена литургия на Велики петък.

 На утренята, която за удобство се извършва в предната вечер, се четат дванадесетте евангелия. След прочитането на петото евангелие, при пеенето на „Днес висит на древе…“, се изнася разпятието от светия олтар и се поставя сред храма за съзерцание на божествената жертва и за поклонение. Обичаят е твърде древен, но той изчезнал през VII в. в Иерусалим. През 1864 г. започнали да изнасят задпрестолния кръст, който обичай продължава и досега.

 Царските часове и вечернята се извършват петък сутринта. На вечернята, там където това е технически възможно, се извършва „Свалянето от кръста“. След това от светия олтар се изнася светата плащаница, върху която е изобразено Христовото погребение, и се поставя в „кувуклията“ или на благоукрасена маса.[1]

 На Велика събота светата Църква възпоменава погребението на Господа и слизането Му в ада. На утренята, която се извършва в петък вечерта, се изпяват трите статии на “опелото Христово”. Накрая, след тържествена лития около храма, която поради силния валеж с благословението на Архиерея беше изпълнена в корабната част на Катедралата, се четат пророчеството на Иезекиил (Иез. 37: 1–14), където прозвучава радостта от възкресението, апостолът, който говори за Христа, нашата Пасха, и евангелието, което ни спомня за запечатването на гроба от юдеите.

 Богослуженията може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:

  Изнасяне на светата Плащаница;

  Опело Христово.


[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 87–88.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре