Варненската и Великопреславска света митрополия призовава всички духовници на Епархията да се молят за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 3 декември – 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение – с молитви на Великата и Сугубата ектении, както следва:

 За Божия раб Светейшия наш отец Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, за да му се прости всяко волно и неволно прегрешение и да бъде милостив към него, на Господа да се помолим!

 За да го вдигне скоро от болничния одър със словото на Своята сила, както някога сина на стотника, дъщерята на хананейката и тъщата на Петър, и милостиво ги изцери, на Господа да се помолим!

 За да го издигне бързо от болничния одър и да го направи отново здрав, както някога въздигна парализирания чрез словото на Своята божествена благодат, на Господа да се помолим!

 За да не пренебрегне усърдните молитви на Своя раб, но милостиво да го чуе и помилва, и да му даде здраве, на Господа да се помолим!

 За да го посети със Своя Свети Дух и да изцери всеки недъг и всяка болест, които се гнездят в него, заради славата на Своето име, на Господа да се помолим!

 За да чуе милостиво, както на хананейката, молитвения глас на нас – недостойните Свои раби, които викаме към Него и както изцери нейната дъщеря, така да изцери и помилва болния Свой раб Неофит, патриарх Български, на Господа да се помолим!

 Защити, спаси, помилвай и запази ни, Боже, с Твоята благодат!

 Като поменем заедно с всички светии пресветата, пречиста и преблагословена славна Владичица наша Богородица и приснодева Мария, нека сами себе си и един друг и целия си живот на Христа Бога да предадем!

         

 

Нагоре