Тържествената церемония, с която беше открита новата учебна 2023/2024 година на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна започна с посрещането на академичното ръководство на висшето учебно заведение под звуците на Студентския химн. Стотици студенти и техните близки изпълниха двора на сграда Ректорат.

 След това започна водосвет за здраве, благоденствие и успех в учението на възпитаниците на варненския университет, който отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Заедно с него съслужи свещеник Любомир Георгиев.

 Над 1500 първокурсници, от които над 350 чуждестранни студенти, прекрачиха прага на университета тази година. По традиция представители на първокурсниците с най-висок бал положиха клетва за посвещение в медицината. За да бъдат символично приобщени към академичната общност, новите студенти от специалностите “Медицина”, “Военен лекар”, “Дентална медицина”, “Фармация”, “Военна медицинска сестра”, “Кинезитерапия”, “Акушерка” и “Зъботехник” бяха облечени в бели престилки от свои завършващи колеги – отличници. Тържествено откриване на новата академична година се проведе и в трите филиала на Медицински университет – Варна в градовете Шумен, Сливен и Велико Търново.[1]

 Митрополит Йоан поздрави Ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Светослав Георгиев, академичното ръководство и всички преподаватели и студенти.

 Той заяви: “В своето послание до галатяните, свети апостол Павел ни свидетелства едно важно и съществено нещо – кои са плодовете на духа: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание (вж. Гал. 5:22-23).”

 Разтълкувайки значението на тези девет добродетели, Архиереят отбеляза, че “човек, който се занимава с медицинска наука няма как да не носи любов в сърцето си. Любовта носи радост, а радостта е утеха на вярата, която дава Господ в човешкото сърце”.

 Негово Високопреосвещенство благопожела новата учебна година да бъде плодотворна и успешна за всички, посветили живота си в грижа за ближния.


[1] В: https://www.mu-varna.bg/BG/Pages/otkrivane-na-nova-akademichna-godina-2023-mu-varna.aspx.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре