Недалеч от Плиска, в град Каспичан, се издига един уникален православен храм в чест на св. вмчк Пантелеймон и св. Седмочисленици.

 На 30 юли 2023 г., 8 Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети с пълен чин храма в град Каспичан, Шуменска духовна околия. С Архиерея съслужиха архиерейският наместник на околията ставрофорен иконом Димитър Стойков, председателят на благолепния храм иконом Андрей Стефанов, духовници от епархията и дякон Благой Иванов.

 На паметното събитие присъстваха г-н Бойко Борисов, г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан, народни представители и множество боголюбиви християни, дошли да съучастват в освещаването на един от най-големите храмове във Варненска и Великопреславска епархия, втори след Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично”.

 Празникът беше украсен от награждаването на председателя на новопостроения храм иконом Андрей с духовното отличие “ставрофорен иконом”.

 Новопостроеният храм е огромен за град като Каспичан. Неговото строителство започва преди деветнайсет години, когато е положен основният камък от блаженопочиналия и приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Площта му е сравнима с тази на храм “Св. прпмчк Прокопий Варненски” в морската ни столица. Както в миналото са търсени начини за изграждане на внушителни и грандиозни храмове, така и днес има хора, които търсят това. Дано този изключителен, не само по размери, храм да бъде посещаван от много хора и редовно да се изпълва с богомолен народ, който да слави Бога и да Му благодари за Неговата велика милост.

 Иконостасът на храма е с изящна дърворезба, а иконите са изписани във византийски стил.

 Великият градеж и съзидателна дейност, които Светият Дух започва в Църквата още от нейното създаване, продължава и до ден днешен. От времето на св. цар Борис, след като приехме християнството, се осъществява една велика мисия на изграждане на храмове и манастири.

 Митрополит Йоан връчи църковни ордени и духовни награди за спомен на всички човеци, които проявиха щедрост и подкрепиха храмостроителството на този дом за молитва: ктитори, дарители, спомоществователи, строители, проектанти, консултанти и всички специалисти в конкретни области и им благопожела несъкрушимо здраве и Божията благодатна подкрепа, която да съдейства за преумножаването на всяко добро дело.

 Човешкият живот е кратък, затова си струва да помислим за бъдещия век още тук на земята, защото, който е сторил нещо за Божия храм е сторил много и си струва да запише името си в Царството Божие.

 Цялата богослужение може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/240130978932114.

Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

         

 

Нагоре