Илинден събра множество варненци и гости на града в посветения на светия пророк Илия храм в морската столица. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничното богослужение, което завърши с водосвет и благославяне на подготвените дарове в двора на храма.

 Заедно с Архиерея съслужиха председателят на храма-домакин ставрофорен иконом Петко Минчев, председатели на варненски храмове и дякон Благой Иванов. Сборна група от клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров украси песенно богослужбата.

 В старозаветната епоха Бог говорил чрез пророци и чрез тях откривал на хората Своята воля. Пророчеството било харизматично служение, чиято дейност била изключително разностранна – защита на чистата вяра, на правдата, изобличаване на злото, утешение, поддържане духа, защита на бедните и т.н. Почитанието на старозаветните пророци било естествено продължение на култа към пророците в юдаизма.[1]

 “Ние виждаме какво значи един духовно просветен човек. Каква сила може да има той хиляди години преди Христа” – заяви Негово Високопреосвещенство, посочвайки важни моменти от Свещеното Писание, свидетелстващи за служението на светия пророк, както и от прозвучалите на празника апостолско (Иаков 5:10-20) и евангелско (Лука 4:22-30) четива.

 Най-древните светийски празници са на апостолите и на мъчениците. През време на гоненията християните започнали да почитат и тези, които, без да пролеят кръвта си, били пострадали за вярата и били наречени изповедници. Така почнала един вид деградация на мъченическата концепция, която отбелязала един начален етап в разширяването на култа към светиите: почитайки изповедниците на вярата като мъченици, християните започнали да почитат като изповедници първо аскетите, а после и йерарсите. Към тях по-късно били прибавени ангелите и старозаветните пророци, между които най-тържествено – св. пророк Илия.[2]

 Митрополит Йоан поздрави с празника всички присъстващи, както и всички именници, носещи името на старозаветния праведник. Той благопожела: “Нека Господ да ни дава сили и благодат да виждаме себе си и своите грехове, да имаме онова покаяние, което са имали светите пророци и свети пророк Илия. Да имаме оная бистра мисъл и духовно виждане, каквото е имал той. Да, той е успял да види Бога, успял е да бъде боговидец, успял е да бъде човек избран, благодатен и силен на дело. Претърпял е немалко страдания и скръб, претърпял е гонение, претърпял е ненавист човешка, но пък Господ го е обикнал и го е взел на небесата с огнена колесница.

 Цялата проповед на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/965696234746649.


 [1] Архимандрит Авксентий. Литургика (част първа). Пловдив, 2006, с. 273.

 [2] Чифлянов, протопр. проф. Б. Литургика. С, 2008, с. 101, 104.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре