Чедата на Варненска и Великопреславска епархия със скръб и душевна болка си спомнят как преди 10 години, на 9 юли, се разделиха със своя скъп Кириарх – Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Архиерей, преминал през най-тежките периоди за Българската православна църква в най-ново време, той направи всичко по силите си за заздравяването и въздигането на християнския живот в повереното му от Бога паство.

 По случай кръглата годишнина, за да почетат паметта на достойния архиерей и изпълвайки хилядолетния завет на светата Църква, която помни всички свои членове – живи и покойни, – Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил и Неврокопският митрополит Серафим, и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – секретар на Светия Синод на БПЦ, взеха участие в заупокойните богослужения за приснопаметния митрополит Кирил.

 С благословението на митрополит Йоан Заупокойната света Литургия и Панихида бяха отслужени в най-новия храм във Варна, посветен на нейния покровител свети преподобномъченик Прокопий Варненски. Храмът, който обедини усилията на множество христолюбив народ и чиято първа копка направи митрополит Кирил.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил възглави Заупокойната света Литургия. Митрополит Йоан възглави панихидата.

 Почитта към блаженопочиналия Архиерей продължи със заупокойна молитва в митрополитската алея в централния гробищен парк на града, която беше възглавена от Неврокопския митрополит Серафим.

 Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна група от клиросни певци, водени от професор Йоанис Папахронис, широко известен у нас и в Гърция, както и от д-р Андрей Касабов. Сред официалните лица бяха г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна и Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, Началник на ВВМУ “Никола Йонков Вапцаров”.

 Митрополит Йоан разказа основни моменти от богатата биография на приснопаметния митрополит Кирил, изтъквайки, че той е направил много за епархията: “Един верен син на светата Църква. Един човек, който безспорно завърши своя живот с 40 години монашеско служение.

 Цялото слово на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1278418119480292.

 Благочестивият християнския народ, който се събра в своята многочисленост при отбелязването на 10 години от кончината на своя архиерей, свидетелства за любовта и незабравимия спомен в сърцата за своя архипастир, който почти четвърт век заемаше престижната Варненска и Великопреславска катедра. Многочисленото множество ни напомня за хилядите, които се събраха на опелото през 2013 г., за да се простят със своя Кириарх, който се престави пред Господа на 9 юли.

 Вечна и блажена да бъде светлата му памет!


Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

         

 

Нагоре