На 9 април, Неделя Вайя, в най-новия варненски храм, посветен на покровителя на морската ни столица – свети преподобномъченик Прокопий Варненски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Златоустова литургия.

 С него съслужиха председателят на храма иконом Георги Великов, както и свещеник Яньо Петранов и дякон Благой Иванов. Сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров украси песенно богослужението.

 Емблематичният варненски храм беше изпълнен от множество християни, които през целия ден идваха, за да си вземат върбово клонче в спомен на празника. Те бяха посрещани и благославяни от свещеник Марин Тодоров. Сред присъстващите беше г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна.

 Митрополит Йоан поздрави всички християни и именници, украсени с разнообразните звучни имена, които общо честват своя личен празник днес. Той заяви в своята проповед, че днешният ден е особено почитан и че празникът е свързан с едно от великите чудеса на Господ Иисус Христос – възкресението на четиридневния Лазар, което се отбелязва предния ден.

 “Това тържество, това честване, което се изпълва в посрещането на Христос в Йерусалим има разностранно действие. Народът като цяло е множество, има тържественост, има всичко, но Христос приема поздрава единствено на нашите най-малки братя и сестри – на децата. И защо? Защото децата имат чистотата на сърцето си, носят я и това е абсолютно безукорно славословие на Бога”, заяви Негово Високопреосвещенство.

 Архиереят отбеляза, че светата Четиридесетница завърши в петък и че ни предстои да встъпим в Последованието на Жениха и Страстната седмица с очакване на славното Христово Възкресение. Именно затова е важно правилно да разбираме Кого посрещаме – Спасителя, Изкупителя, Сина Божий, а не земен цар.

Великата седмица предшества Великден. Тя се нарича Страстна поради страданията на Господа и Велика поради великите събития, които се възпоменават в нея. Възкресението на Лазар и тържественото влизане в Иерусалим, които се възпоменават съответно в Лазарова събота и неделя Цветница са преамбюл на целия низ от събития, които евангелията ни изреждат в хронологичен ред до Възкресението Христово.[1]

 Цялата проповед на Негово Високопреосвещенство и богослужбата може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1195792424471931.

 След края на светата Литургия последва концерт на Хора на варненските момчета и младежи, под диригентството на Дарина Кроснева. Прозвучаха песнопенията “Господи, помилуй” (6 гл.), “Тебе поем” (5 гл.), “Благославяй, душо моя, Господа!” и други.

 Митрополит Йоан изказа своя сърдечен поздрав към талантливите младежи и момчета, както и към техния ръководител. Той изтъкна, че срещата му с развиващия се в продължение на повече от 50 години хор не е първа. Архиереят допълни, че гостите от целия Православен свят, които са присъствали на честванията по случай 1150-годишнината от покръстването на България (2015 г.) са споделили своите много добри впечатления от тяхното представяне.

 Хорът на варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф. Марин Чонев (1932-2012) – дългогодишен главен диригент, с изключителни заслуги за развитието на момчешкото пеене у нас и авторитетното място, което съставът заема на престижните музикални форуми в България и по света. Диригент на хора в продължение на 40 години е Дарина Кроснева, която работи в творческо сътрудничество със Светлана Панайотова – пианист на хора от 2012 година.[2]


[1] Чифлянов, протопр. проф. Б. Православна литургика. С, 2008, с. 86.

[2] Вж. https://trud.bg/хорът-на-варненските-момчета-и-младеж/.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре