В първата акатистна вечер, посветена на Божията Майка, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете първата статия от Богородичния акатист. Молитвено участие взеха председатели на варненските храмове и отци от града.

 Множество християни, мислейки за образа на Пресвета Богородица и затова, което тя стори в света, изпълниха Митрополитската катедрала на Варна с просба за нейната помощ и молитвено застъпничество пред Бога.

 Богослужбата започна с Малко повечерие, след което Архиереят и сборна група от клиросни певци изпяха антифонно Богородичния канон.

 В своята проповед към присъстващите на съборната богослужба митрополит Йоан отбеляза, че това величествено произведение за Божията Майка неслучайно се вплита във времето на светата Четиридесетница.

 Цялото богослужение и проповед на Архиерея може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/568049625258953.

 В богослужебния цикъл, по време на Великия пост в петък на първата, втората, третата и четвъртата седмица се извършва Малко повечерие, което е съкратена редакция на Великото. В същото време пред икона на Божията Майка се чете по една от статиите на Богородичния акатист.

 След това присъстващите християни чуха евангелския текст според свети апостол и евангелист Йоан (Ин 15:1-7) и се поклониха пред образа на Пресвета Богородица “Геронтиса”.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре