На 8 ноември 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе молитвено участие в празничната богослужба в храм „Св. Архангел Михаил“. Тя беше отслужена от председателя на храма – иконом Василий Шаган, в съслужение с иконом Пламен Коларов, иконом Ясен Керчев, протойерей Стойко Стойков, отец Святослав Сьомак и дякон Благой Иванов.

 Енорията при благолепния варненски храм радостно обеляза храмовия си празник, когато светата Църква отдава особена почит на светия Архистратиг Михаил.

 Митрополит Йоан заяви в проповедта си, че старинният храм има изключително значение в духовната история на града. „Във времето, когато много неща са се решавали тук – в този храм и в неговата горница, с едно духовно, определено и ясно съзнание, че важните въпроси трябва да се решават преди всичко чрез молитва към Бога като първостепенно действие и след това всичко онова, което човек трябва да разреши“, отбеляза още той.

 Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници, сред които и иконом Пламен Коларов, благопожелавайки им крепко здраве и духовни сили. С благословението на Архиерея отец Пламен раздаде анафората и беше поздравен от енориашите не само заради именния му ден, но и заради навършването на 33-годишното му служение като духовник.

 Празникът беше допълнен от водосвет, по време на който митрополит Йоан освети ремонтираната кухня при храма, в която се приготвя храна за крайно нуждаещи се, както и подготвения благодарствен дар, раздаден на всички присъстващи.

 На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да видите запис от Божествената света Литургия и проповедта на Негово Високопреосвещенство: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1169214593949061.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре