На 5 ноември 2022 г., когато светата Църква е определила в съботата преди Архангеловден да се отдава по-голямо внимание на починалите православни християни, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойните богослужения на Старите варненски гробища.

 Първо беше проведен военен ритуал с панихида и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г., в памет на всички вождове и войни, паднали по бранните полета за Отечеството. След това митрополит Йоан възглави заупокойна молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити.

 Заедно с него съслужиха духовниците при Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ с председател иконом Стефан Николов. За молитвеното настроение песенно допринесе мъжкият хор на варненската катедрала с диригент Валентин Кубратов.

 Заупокойната молитва за загиналите войни започна след приемането на почетния караул от Началника на Щаба на Военноморските сили Капитан I ранг Камен Кукуров. Сред официалните лица, които присъстваха на възпоменанията бяха областният управител на Област Варна г-н Марио Смърков и г-н Пейчо Пейчев – заместник-кмет на Община Варна.

 Митрополит Йоан отбеляза в словото си, че светата Църква мъдро е определа три дни в годината за помен на скъпите ни покойници. Той заяви още, че в едно или друго отношение „ние имаме един велик православен, духовен и морален дълг винаги да си спомняме за вождовете и войните, паднали на нашите поля за вярата и освобождение на нашето Отечество“ – каза Негово Високопреосвещенство.

 Архиереят произнесе слово и след заупокойната молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити. Той започна с цитат от Свещеното Писание: „И чух глас от небето да ми казва: напиши: блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях“ (Откр. 14:13) – „Ето този стих от Свещеното Писание ни дава основание за едно чувство на благодарност към покойните наши митрополити Симеон (1840 – 1937), Йосиф (1900 – 1988) и Кирил (1954 – 2013), които за около 140 години от нашата по-нова църковна история бяха на това служение, особено в нелеко време, в сложни противоречия“, заяви митрополит Йоан и допълни, че никога не е било леко, а и сега „времето е странно, когато тази пропаст между вярата и благочестието все повече се отваря на фона на днес случващите се събития“.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре