На 23 октомври 2022 г. – 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, когато Православната църква чества паметта на свети апостол Яков, брат Господен, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и награди с най-високия орден на Епархията „Св. апостол Андрей Първозвани“ проф. дин Казимир Попконстантинов.

 Повод за отличието са особените заслуги на българския учен, историк, археолог и епиграф към родната ни Църква и в частност към Варненска и Великопреславска епархия, която е богата на исторически и археологически паметници, свидетелстващи за важното значение на първата и втората български столици – Плиска и Велики Преслав.

 Благолепният варненски храм беше изпълнен от множество вярващи. Сред официалните лица бяха г-н Иван Портних – кмет на Община Варна, както и г-н Коста Базитов – заместник-кмет на Община Варна.

 „Ние решихме да удостоим с най-високия орден, в чест на светия апостол Андрей Първозвани, уважаваният професор д-р Казимир Попконстантинов, който е безспорно заслужил човек със своите дела за Епархията“ – заяви Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, след като произнесе своята проповод, посветена на евангелското четиво.

 Варненският и Великопреславски митрополит запозна множеството християни с богата биография на проф. Попконстантинов и отбеляза, че той се е трудил в своето поприще в продължение на повече от пет десетилетия. Митрополит Йоан се обърна към него с благопожелание за здраве и духовни сили.

 „Онези археологически разкопки, които се случваха и които обогатяват църковно-историческата и археологическа наука, ни дават основание да погледнем в миналото с едно безспорно разбиране, че България е играла важна духовна роля в живота на всички човеци по онова време“, каза още Архиереят.

 Проф. Попконстантинов изрази своята благодарност към Негово Високопреосвещенство за високото отличие и сподели свои мисли за огромното историческо и археологическо богатство, което се намира във Варненска и Великопреславска епархия.

 Цялото богослужение и награждаване може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/835679641182379.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре