На 14 октомври 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия на храмовия празник на храм „Св. Петка“ в морската столица. В съслужение с него бяха архимандрит Прокопий (Костадинов) – игумен на Ботевския манастир „Св. Марина“, председателят на храма иконом Живко Георгиев, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, председтели на варненски храмове, както и дякон Благой Иванов.

 Благолепният храм беше изпълнен от множество християни, дошли да отдадат своята почит към преподобна Параскева-Петка Търновска, която е почитана от целия православен свят, но особено много в България, Румъния и Сърбия.

 Празникът допълниха още две радостни събития – пострижението на трима нови четци, певци и свещеносци на Българската православна църква, както и награждаването с офикията „протойерей“ на свещеник Стойко Стойков, дългогодишен енорийски свещеник при храма.

 След награждаването на отеца Негово Високопреосвещенство се обърна към насъбралото се множество вярващи и отбеляза, че преподобна Петка е велика българска светица, която се явява закрилница на множество храмове и свети обители, не само в родната ни църква, но и въобще в целия Православен свят.

„Света Петка се счита за закрилница на женското монашество. Тя е преподобна наша майка и има уникален подвижнически подвиг – аскетически, който дава основание Господ да я прослави“, заяви Архиереят.

 В края на празничното богослужение митрополит Йоан поздрави всички именници и благослови на протойерей Стойко да раздаде анафората, за да бъде поздравен от енорията при храма.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/5422858304430537.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре