На 25 септември 2022 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, отците от морската столица иконом Божидар Янакиев и свещениците Венцислав Георгиев и Любомир Георгиев отслужиха водосвет и осветиха знамената на дружините от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна, което през месец май тази година навърши 133 години от основаването си.

 Духовниците бяха посрещнати от г-н Колю Панайотов, председател на Управителния съвет на СЛРД – Варна. Водосветът беше песенно украсен от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 В края на богослужението и след прочитането на молитва за успех във всяко дело прозвуча тържествено многолетствие за всички, а след това иконом Божидар Янакиев поръси знамената на дружините.

 „Честит празник! Да сте живи и здрави всички! Имам честта, а и удоволствието да ви поздравя с вашия празник и да ви преподам благопожеланията и благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На многая и благая лета!“ – заяви иконом Божидар, поздравявайки всички присъстващи.

 Г-н Колю Панайотов произнесе приветствие, започвайки с думите: „Добре дошли на традиционния ловен събор на ловците и риболовците от Варна, който беше отлаган няколко пъти поради пандемията на COVID-19. Малко са обществените организации в България, които могат да се похвалят с 133-годишнина.“

 „Това се дължи на нашата преданост към ловното дело и неуморимите ни усилия да се запазва дивечовото богатство, да се развиват ловните стопанства, да тачим и да съхраняваме за поколенията красивата природа на нашето отечество Република България“ – отбеляза още председателят на СЛРД – Варна.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре