На 6 септември 2022 г. жителите и гостите на морската ни столица почетоха навършването на 137 години от съединението на Източна Румелия с Княжество България. По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, беше отслужен трисагий пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, намиращ се до сградата на Община Варна.

 Тържественото честване започна с възпоменание на бележитата дата пред Паметната плоча на княз Александър I Батенберг, където на 6 септември 1885 г. българският владетел „прие народната воля и огласи съединението на България“, както е написано на плочата.

 След възпоменанието последва шествие до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов.

 При Паметника започна общоградско поклонение със заупокойна молитва в памет на загиналите воини, защитници на Отечеството. Трисагият беше отслужен от иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично, и свещеник Любомир Георгиев. Мъжкият хор при варненската катедрала с диригент Валентин Кубратов украси песенно заупокойната молитва.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре