Празничното тържество в град Варна по повод пристигането на частици от честните мощи на светия изповедник Лука, Архиепископ Симферополски и Кримски продължи и на следващия ден – 25 август, когато Техни Високопреосвещенства Неврокопският митрополит Серафим и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглавиха светата Божествена Литургия в Митрополитската катедрала, посветена на Успението на Божията Майка.

 В съслужение с тях бяха архиерейските наместници на Добричка, Шуменска и Търговищка духовна околия, както и председатели на варненските храмове и отци от епархията. Под диригентството на проф. Йоанис Папахронис сборна група от клиросни певци от двете богохраними епархии украсиха песенно празничното богослужение.

 Множество християни присъстваха на богослужбата и прииждаха през целия ден в Митрополитската катедрала, за да се поклонят на честните мощи на свети Лука Войно-Ясенецки, които пристигнаха във Варна на 24-ти август. Сред присъстващите беше г-н Марио Смърков, областен управител на Област Варна.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе слово в края на светата Литургия, в което отбеляза важни моменти от живота на Светителя-хирург, даващи ясен пример на всички християни за истински Христов воин, следващ неотклонно Спасителя, дори и в тежките, изпълнени с гонения на православието години след Октомврийската революция.

 „Благодарейки на Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, на всички братя, които дойдоха от Неврокопска епархия, и на митрополит Нектарий от Арголида за пренасянето на честните мощи тук, втори ден в нашия храм и в престолния ни град Варна, молим искрено чистото сърце, твърдостта, постоянното убеждение, че с нас е Бог, мъжеството да бъдат с нас по молитвите на свети Лука“, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 Той допълни още, че в град Добрич се строи храм, посветен на свети Лука, а също и че завършвайки новата стенопис на варненския храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“, е отделено определено място за изписването на лика на светия изповедник. „По този начин ние изразяваме нашата почит към този дивен светец“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

 Цялото богослужение и проповед на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1096730911732612.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре