На 24 август 2022 г. в морската столица Варна бяха посрещнати частици от честните мощи на всеизвестния на целия православен свят Светител-хирург – светия изповедник Лука, Архиепископ Кримски и Симферополски. С голяма тържественост неговите мощи бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, десетки духовници от цялата епархия и множество жители и гости на града в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

 Светите мощи на Божия угодник бяха донесени в град Варна от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, като преди това те бяха оставени на поклонение в богодаруваната му Неврокопска епархия в периода от 16-ти до 23-ти август, с благословението на Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий от Еладската православна църква.

 От сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия до благолепния и емблематичен за града храм честните мощи бяха съпроводени от изпълнението на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. Веднага след влизането светинята в храма започна песенно славословие към светеца от хора от Неврокопска епархия с ръководител професор Йоанис Папахронис.

 Сред множеството духовници бяха архиерейските наместници на Добричка, Шуменска и Търговищка духовни околии, както и председатели на варненските храмове. Сред официалните лица бяха г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, Началник на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, както и проф. д-р Красимир Иванов.

 Честните мощи от Гърция бяха поставени при иконата на свети Лука, с вложена в нея частица от мощите на светеца, която беше пренесена в град Варна от Украйна през лятото на 2018 г. Светинята беше дарена на Варненска и Великопреславска епархия от Покровския Балтско-Теодосиев манастир, с благословението на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий. Частицата от мощите на светеца, вложена в тази икона е част от мощите на свети Лука в манастира, които са били получени от Симферополския и Кримски митрополит Лазар през 2011 година.[1]

 Веднага след това започна тържествена Вечерня, която беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Молитвено участие взеха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Преосвещенство Агатополският епископ Йеротей (Косаков), викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

 Празничната богослужба беше песенно украсена от антифонното пение на митрополит Серафим и хора от Неврокопска епархия, както и от сборна група от клиросни певци от град Варна, всички под диригенството на проф. Йоанис Папахронис, широко известен у нас и Гърция. Г-н Папахронис е директор и преподавател в Консерваторията за византийска църковна музика „Св. Йоан Дамаскин“ в град Кардица, възпитаник на която е и варненският църковен певец Тодор Тодоров. Богатата биография на проф. Папахронис се допълва и от преподавателската му дейност в Неврокопска епархия, както и в Духовната академия в град Пловдив. Има ученици в много части на Гърция, България и други страни, а също така ръководи и много хорове в различни градове в Гърция.

 Неврокопският митрополит Серафим произнесе проповед, в която описа богатото житие на Светителя-хирург. Насочвайки вниманието на присъстващите към честните мощи, донесени за поклонение от Гърция, Архиереят заяви:

„През 1995 г., когато се извършва неговата канонизация, е отворен гробът му и целият Симферопол, както се свидетелства, се изпълва с неизказано благоухание от светите му мощи. Когато те са извадени, се намира, че мозъкът, белите дробове, сърцето и очите са останали нетленни. Ако разсъдим, ще помислим, разбира се, че тези органи на човешкото тяло са само образ на онези сили на човешката душа. Както сърцето е мястото на чувствата на човека, мозъкът свързваме с ума и разумната дейност на човека. За очите Господ казва, че са огледало на човешката душа и разбира се белият дроб – това е диханието на човека.

 И Бог ни показва един Свой угодник, с очистено сърце, което, според думите на Спасителя, ще види Бога (Ср. Мат. 5: 3 – 12) с „ум Христов“ – по думите на апостола (1 Кор. 2: 16), който следва и върви по стъпките на Спасителя. Безропотно понася своите страдания. Винаги отечески с молитва и със съвет се обръща дори и към своите мъчители и изтезатели. Очите, които са видели толкова болка, толкова страдание, че диханието на тези врагове е спирало много пъти при цялата тази човешка болка, която е трябвало да мине през него. И Бог ги оставя нетленни за свидетелство на верността на Своя служител, за да ни го яви като пример, който да следваме, и най-вече – като помощник, молитвен закрилник, когото да призоваваме в нашите нужди, в нашите болести, скърби, за да се изцеляваме, да се обръщат сърцата ни отново към нашия Господ, когато се затворят за Него. И да намираме, разбира се, най-вече пътя на спасението чрез следването на нашия Господ Иисус Христос, носейки с благодарност, безропотно кръстът, който Той ни възлага“ – заяви Негово Високопреосвещенство.

 Митрополит Серафим допълни, че Негово Високопреосвещенство Арголидският митрополит Нектарий е „известен със своите подробни трудове в изследването на живота на свети Лука и в разпространението на почитта към него в съседната ни братска православна църква“, каза Неврокопският митрополит и изрази своята благодарност към гръцкия архиерей за благословението му да донесе тази светиня в Неврокопска епархия, както и за благословението му светите мощи да останат по-дълго в България и да посетят различни градове в страната.

 Той отбеляза още, че митрополит Нектарий получава в дар нещо много ценно – именно нетленното сърце на Свети Лука при едно от първите си посещения в Симферопол. „Частица от това сърце е вложена и в тази мощехранителница, в долния ред, в средната част. Както и две частици от тялото му, част от архиерейската му митра, богослужебните му одежди и от ковчега, в който е било погребано тялото му.“

 От своя страна митрополит Йоан изказа своята сърдечна и молитвена благодарност към Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в негово лице и към Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий за голямата радост частиците от честните мощи на свети Лука Войно-Ясенецки да посетят богохранимата Варненска и Великопреславска епархия. Той изказа своята благодарност и към г-н Папахронис и всички църковни певци, взели участие в празничната богослужба.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/5390641911028826.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий частиците от честните мощи на свети Лука Кримски Чудотворец ще останат за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия в периода от 24-ти до 26-ти август 2022 г.

[1] Повече за иконата може да видите тук: https://www.mitropolia-varna.org/svetini/1012-ikona-na-sv-luka-simferopolski-s-chastitza-ot-moshti-v-katedralen-hram-uspenie-bogorodichno-v-grad-varna.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре