На 18 август 2022 г., когато Българската православна църква отдава особена почит на упокоението на свети Йоан Рилски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в посветения на дивния български покровител храм в град Търговище.

 В съслужение с него в празничното богослужение бяха председателят на храма ставрофорен иконом Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, иконом Антоний Андонов, протойерей Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойереите Димитър Байков и Анатоли Тодоров, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Песенно богослужбата украсиха сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

Митрополит Йоан произнесе проповед, в която се обърна към присъстващите с думите:

 „Както е известно, в днешния ден ние сме под благодатното озарение на Божията Майка и на нейното славно Успение. Празник, който се отдава на 23-ти, този месец. Съчетано с упението на преподобния и богоносен наш отец Йоан, пустинножител Рилски, Чудотворец. Ако се вгледаме в успението на нашия роден светец, ще видим, че трите жития – и народното, и от Георги Скилица, и другото от свети патриарх Евтимий – свидетелстват за мирната кончина на светеца.

 Това се предшества от 5-годишно дълбоко, проникновено пребиваване в пещерата, на уединение и изключително дълбок аскетически подвиг, който дава възможност на свети Йоан Рилски Чудотворец да мисли за смъртта, да мисли за безсмъртието на човека, да мисли за всичко онова, което е свързано с неговия монашески, дълбок подвиг. И да има ясното разбиране, че всъщност помненето на смъртта не е само заради това, че ние, да кажем, се страхуваме до някаква степен от нея и гледаме да сме що-годе изрядни, и да ни запази Господ – да не ни даде внезапна смърт, а да ни даде възможност да усетим малко тоя край, за да се подготвим духовно. Какво значи това? – Да можем да преминем през тайнството на Изповедта и Светото Причащение.

 Но това е едната страна, а другата е любовта към Бога, която човек носи в сърцето си. Която светецът е носил и тя е била първостепенната. Тази любов към Бога, която дава възможност на свети Йоан да мисли за смъртта и за това отшествие, и да моли Бог душата му да се отдели от тялото безбедно, за да премине през съответните митарства“ – заяви Негово Високопреосвещенство.

 Архиереят насочи вниманието и към личността на Негово Високопреосвещенство приснопаметния Нюйоркски митрополит Андрей (1886 – 1972 г.), живял в наситена с драматични събития епоха и имащ дълбока връзка с Варненска и Великопреславска епархия.[1]

 В края на словото си Негово Високопреосвещенство изказа своето благопожелание за здраве и дълги години успешен, ползотворен пастирски духовен живот на Божията нива на протойерей Йордан Найденов, който чества своя рожден ден, когато почитаме успението на преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Също и ставрофорен иконом Славчо Проданов поздрави отец-секретаря и му подари от името на църковното настоятелство графика на благолепния търговищки храм от художника Цончо Денев.

 След светата Литургия беше отслужен трисагий за Негово Високопреосвещенство приснопаметния Нюйоркски митрополит Андрей, по повод изпълването на 50 години от неговото упокоение - 9 август 1972 г. Заупокойната молитва беше отслужена в притвора на храма, където е гробът на митрополита. Сред присъстващите беше и д-р Дарин Димитров, кмет на Община Търговище.

 Празничното богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1204450150125325.

[1] Повече за биографията на видния български архиерей вижте тук: https://kultura.bg/web/нюйоркски-митрополит-андрей/.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре