На 18 август е празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Всецарица“. По този повод на 18 август 2022 г. (четвъртък) в храм „Св. Атанасий“ от 8.30 ч. ще бъде отслужена Божествена света Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към Божията Майка пред чудотворния ѝ образ.

 През 2014 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“, във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света Гора. Тази икона е дело на иконописец, монах на Атон. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България.

 С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архимандрит Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията Майка – „Всецарица“.

 Чудотворният образ на Пресвета Богородица „Всецарица“ се почита както на Атон, така и далеч зад неговите предели. „Всецарица“ има благодатта да изцелява болни от рак – най-страшната от всички болести на съвременното човечество. Известни са безчислени случаи, когато заболели от рак хора се изцеляват след молебен пред иконата. Пред този чудотворен образ се молят също и за избавяне от магии, зависимости на децата от алкохол и наркотици. Много чудеса с вяра и молитви пред иконата „Всецарица“ са станали през последните години и в храм „Св. Атанасий“, където тя се намира.

Източник: https://www.sv-atanasii-varna.org/caegory/novini/praznik-na-chudotvornata-ikona-sveta-bogoroditsa-vsetsaritsa-shte-se-otbelezhi-v-hram-sveti-atanasii-vav-varna/

         

 

Нагоре