В навечерието на Успение Богородично с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ беше открита иконографска изложба под надслов „Светите икони“.

 В експозицията със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия – Росен Германов-Даскала, Галин Ганчев, Деница Ганчева, Младен Костадинов, Катя Костадинова, Атанас Атанасов, Диян Димитров, Илка Колева-Димитрова, Петранка Аврамова, Васил Пенчев, Георги Едрев.

 Освен празничния повод за изложбата, тя има и по-практични цели. От една страна, тя има просветен характер – да представи образци за канонично изпълнени икони, съобразени с традициите в църковното изкуство и с преданието на Православната църква, в противовес на еклектиката и кича в масовата култура. От друга страна, изложбата е възможност да бъдат представени самите иконописци, всеки със своя стил и трудове на Божията нива. Авторите активно работят в сферата на църковната живопис, изработват икони върху дърво или стенописи в църкви и параклиси из цялата страна и в чужбина.

 Изложбата беше открита на 14 август от 16:00 ч. в Голямата зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ – Варна, ул. „27 юли”, № 9.

 Експозицията може да бъде разгледана до края на м. септември.

Източник: http://arhangel.bg/bg/izlozhba-svetite-ikoni.html

         

 

Нагоре