Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Тази година в него се включиха 29 младежи от Варненска епархия.

 На 3 август рано сутринта групата потегли от Варна и след дълго пътуване, изпълнено с игри за опознаване, в с. Белчин младежите се присъединиха към участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“. Палатковият лагер беше по традиция на хълма Свети Спас, край крепостта Цари Мали град. А на следващия ден предстоеше първият сериозен преход за младите поклонници – от Верила към Рила, с крайна цел хижа „Рилски езера“.

Тази година поклонническият път се проведе за тринадесети път, като поклонниците отново изминаха пеша разстоянието от София до Рилския манастир, преминавайки през планините Витоша, Верила и Рила. Заедно с тях и младежите от Варна четяха молитви, участваха в отслужваните молебени и водосвети, слушаха стиховете на акатиста, прославящи подвига на нашия небесен покровител св. Йоан Рилски. Духовници на поклонническото пътуване тази година бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, и свещеник Георги Иванов от храм „Св. Георги“ в Кокаляне, но по този труден път невидимо съпътстваше поклонниците и ставрофорен иконом Ангел Ангелов, когото за съжаление загубихме в края на 2021 г.

 На 5 август, след водосвет на езерото Бъбрека, едно от Седемте рилски езера, младежите изминаха най-трудния преход – изкачване до билото на планината и дълъг поход и спускане към Рилската света обител. В манастира те бяха посрещнати от монашеското братство, и всички се поклониха на мощите на свети Йоан Рилски.

На 6 август – Преображение Господне, младежите, както и останалите участници в поклонническия път, взеха участие в празничната архиерейска св. Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумена на Рилския манастир. В богослужението като иподякони се включиха и двама от варненските младежи – Илиян и Атанас.

 В края на Литургията в своята проповед за празника Преображение епископ Евлогий поздрави участниците в похода за подвига, който извършват всяка година, уповавайки се на Бога и на помощта и молитвите на св. Йоан Рилски:

 "През изминалите дни повечето от вас извървяха общ път до Рилската света обител, и всеки един от вас извървя своя път на смирение, на вяра, на надежда и упование на Бога. Почти всички от вас, вярвам, са се отърсили от земните материални грижи и са насочили сърцата, мислите си, надеждите си към Бога. Този път е изпълнен с трудности и изпитания, но чрез него по-лесно се извървява духовният път, защото така каляваме нашите души и сърца, укрепваме нашата вяра в Бога и, изпълнени с надежда, отправяме молитви към него и към Неговия угодник – вечен игумен и покровител на тази света обител и на нашия народ."

 След Литургията поклонниците извървяха последните няколко километра по стъпките на Рилския чудотворец и се поклониха на гроба му, близо до пещерата, където се е подвизавал. Там, след отслужения акатист към светеца и заупокойна молитва в памет на отец Ангел, архимандрит Василий се обърна към поклонниците: "Разделяме се с тъга, но отново ще се срещнем, по Божия воля, следващата година. И до срещата ни ние ще бъдем отново заедно в молитва, в светата Литургия, която ще се отслужва в нашите енорийски храмове в цялата страна. Светата литургия е тази, която обединява земната и небесната Църква."

 Заключителни думи произнесе и доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, организатор на поклонническото пътуване: "Да благодарим на нашия покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, че направи възможно да се съсредоточим, той да стане наша цел – не просто да преминаваме през планини и върхове, а да мислим за върха на светостта, който е св. Йоан Рилски. Ние не само го възпоменаваме, но ходейки по земята, по която се е подвизавал, искаме паметта му да е жива и сред бъдещите поклонения, завинаги."

 Така заедно с тринадесетия поклоннически път „Рилският Чудотворец” завърши и поклонническото пътуване на варненските младежи. Смеем да се надяваме, че мнозина от тях ще бъдат сред тези, които ще продължат да се връщат тук в началото на август, за да извървят отново заедно този път – с търпение, смирение и любов – за слава на Бога и на Неговия преподобен светия Йоан Рилски.

 Повече снимки от поклонническото пътуване може да видите тук: http://arhangel.bg/bg/gallery.html?type=gallery&category_id=72.

Младежкото поклонническо пътуване се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна.

Източник: http://arhangel.bg/bg/zavarshi-letniyat-mladezhki-forum-2022-1.html

         

 

Нагоре