На 13 август 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на Промоцията на студентите от "Випуск 2022" на Висшето веонноморско училище "Никола Йонков Вапцаров". Сред присъстващите официални лица бяха кметът на Община Варна г-н Иван Портних и областният управител на Област Варна г-н Марио Смърков, които бяха посрещнати от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

 Тържествената церемония, на която присъстваха стотици гости и роднини на завършващите своето висше образование се проведе в двора на висшето училище, в близост до новопостроения храм, посветен на покровителя на всички плаващи по море – свети Николай Мирликийски Чудотворец. И неслучайно на отличилите се първенци във всяка от специалностите на Морско училище, редовна и задочна форма, беше връчена икона на свети Николай.

 Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров произнесе академично слово, в което поздрави всички 388 дипломиращи се „млади хора, които поемат по пътя на успелите, за да се изградят като професионалисти, достойни за името на Флотската ни алма-матер, утвърден център на морското образование, не само в България, но и в света.“

 Началникът на Висшето военноморско училище отбеляза, че днес дипломи в образователно-квалификационната степен "бакалавър" ще получат 312 студенти, четиридесет и седем от които чужденци. Бяха връчени и 76 дипломи на магистри.

 Последва връчването на дипломите и предметни награди на абсолвентите, като първи пристъпиха пълният отличник на випуск 2022 Памела Михайлова от специалността "Мениджмънт на водния транспорт", Факултет "Навигационен", както и подвластникът ѝ – отличникът Стефан Мирчев, от специалността "Корабни машини и механизми", Факултет "Инженерен".

 След това бяха произнесени приветствия от кмета на град Варна, областния управител и Негово Високопреосвещенство. Архиереят се обърна към завършващите с благопожелание за крепко здраве, сили духовни, търпение и мъжество в попрището им, както и мирно и безбедно време, така че „никога да не участвате в редовни бойни действия. Ще ми се да завършва това слово с думите на великия пророк Исаия: "Господи! Ти ни даруваш мир, защото и всички наши дела Ти уреждаш за нас" (Ис. 26: 12). На добър час! За много и благословени години!“ - заяви още Негово Високопреосвещенство.

 Думате беше дадена и на първецена на випуска Памела Михайлова, както и на първенеца в специалността "Корабни машини и механизми" Стефан Мирчев, които благодариха на своите преподаватели, близки и приятели и споделиха впечатленията си от изминалите години в Морската алма-матер.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре