На 12 август 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави вечерното богослужение с Молебния канон на Пресвета Богородица във варненския храм, посветен на свети Атанасий Велики.

 В съслужение с Архиерея беше председателят на храма ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник. Благолепният храм беше изпълнен от множество християни.

С антифонно пение пред чудотворния образ на Божията Майка „Всецарица“ („Пантанаса“) митрополит Йоан, заедно с духовниците иконом Теодор Стойчев и иконом Божидар Янакиев, както и клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров изпълниха песенното моление към Пресвета Богородица.

Негово Високопреосвещенство се обърна към всички присъстващи, насочвайки вниманието им към Приснодевството на Божията Майка: „Майката на Иисус е била прославена и въздигната от Бога над познатите ни нужди и над богодадените закони на природата, включително и над заповедта към мъжа и жената да станат „една плът“ (Бит. 2: 24). „В Тебе, о чиста Дево, са победени законите на естеството, защото при раждането се запазва девството“(Ирмос на Песен 9 от канона на Утринната на Успение Богородично).“

 „Несравнимо по-велико от девствотото на всички останали девици, нейното девство е единственото абсолютно девство, защото тя е съвършено и всецяло Дева и Приснодева, по един троен начин: „единственатата и по разум, и по душа, и по тяло девстваща“ (Св. Йоан Дамаскин, Омилия за Рождество Христово 5). Така че нейното приснодевство е живо потвърждение за „живота в бъдещия век“. При нея не става дума за кървавата битка за девство, водена от онези, които водят борбата вътре във все още непреодолените предели на естеството. Нейното приснодевство представлява съвършен образ, още в този живот, на бъдещия век и изпълнение на казаното ни от Господа, че „при възкресението нито се женят, нито се мъжат, но пребъдват като Ангели Божии на небесата“ (Мат. 22: 30). Защото пределите на естеството такива, каквито ние ги познаваме сега, ще бъдат преодолени завинаги при Всеобщото възкресение.

 Бидейки свободна от лични прегрешения, тя се освобождава още от страстите: освен от смъртта и от онези страсти, които отците наричат „естествени и неукорими“ (Което обаче все още не означава, че за нея е било невъзможно да греши. Нещо повече, съвършенството и безгрешността на св. Богородица са относителни и не са били същите съвършенство и безгрешност като тези на Христос, които са абсолютни. В сравнение с Христос никой не е съвършен и никой не е безгрешен. Ние изповядваме това в утринните молитви, когато казваме: „… да се поклоним на Светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен“, и Който единствен не е бил чедо на Адам). „За това, дето Всесветата Дева почина, причината за успението ѝ не бяха грехове, а само други природни причини, присъщи на подвластния на тлението човек още преди греха... Като човек тя бе подвластна на смъртта“ (Деяния на Йерусалимския събор от 1672 г.)“ – допълни Архиереят.

 Той отбеляза, че „ако не е била Приснодева, тя не е могла да бъде също така и Дева-майка. В Своето абсолютно предзнание и предвечна воля за тайната, скривана от векове от ангелите, Бог е познавал чистотата на целия неин живот, познавал е и нейното девство преди, по време на и след раждането. И поканата за божественото майчинство може да бъде възможна единствено по отношение на тази точно жена. Единствено в тази жена е било възможно безсеменното зачатие на Въплътения Логос.“

 „Девството, приснодевството, свободата от страстите, както и нетлението в гроба, са неделими от цялостната ипостас на Пресветата Дева. Това не са просто преимущества ex officio, а още дарове на благодатта във възхождането от слава в слава, подпечатани от най-висшата прослава: обòжението (θέωσης): естественото за тази, която е била достойна да бъде майка на Бога. С раждането Си Господ е „осветил девическата утроба“ (Кондак на Сретение Господне). При което св. отци употребяват думата „утроба“ и като метафора за личността на Богородица. Чрез Своето зачатие и раждане, следователно, Той е осветил не само нейната утроба, но и цялата нейна ипостас и същност, и всичко, което се е докоснало до Него, всичко, което тя Му е дала от себе си, за да може Той да израсте телесно и душевно“, завърши митрополит Йоан.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/548668793664650.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре