На 6 август 2022 г., когато светата Църква чества празника Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възгави светата Литургия в храма посветен на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, намиращ се в Стария Преслав.

 С Архиерея съслужиха председателят на храма иконом Николай Николов, иконом Емилиян Христов от град Самоков, ставрофорен иконом Неделчо Неделчев, свещеник Любомир Георгиев и дякон Валентин Станчев.

Благолепният храм, построен в чест на светите равноапостолни братя и в спомен на 1000-годишнината от смъртта на великия български цар Симеон (893 - 927), беше изпълнен от множество християни, които съучастваха молитвено в празничната богослужба, песенно украсена от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров. Сред присъстващите беше и кметът на Община Велики Преслав инж. Янко Йорданов.

 След Великия вход започна още едно от Тайнствата на светата Църква - светото тайнство Свещенство, по време на което митрополит Йоан ръкоположи дякон Валентин Станчев за свещеник. Той се обърна към него с благопожелание за дълго и ревностно служение на Бога.

 С благословението на Архиерея новият свещеник на Българската православна църква ще премине своя богослужебен стаж в храм "Св. Три Светители" – град Шумен.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1188052245376467.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре