В Петата Неделя на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Василиевата света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично", по време на която протойерей Стефан Николов беше награден с офикията "иконом", а митрополитският дякон Любомир Георгиев беше ръкоположен за свещеник на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

 Заедно с Негово Високопреосвещенство съслужиха и протойерей Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и ставрофорен иконом Христо Пудин, председател на храмовете "Въведение Богородично" и "Св. Наум Охридски" в град София. Митрополитската катедрала беше изпълнена от множество християни, дошли да се помолят и съучастват в празничното богслужение, песенно украсено от мъжкия хор при храма с диригент Валентин Кубратов.

 Архиереят произнесе слово след награждаването на иконом Стефан по време на Малкия вход, когато според архиерейския чиновник е времето, в което се дават църковни награди - офикии. Той припомни думите на свети апостол Павел, които отправя към ефеските презвитери: „Внимавайте, прочее, върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 20:28).

 „Внимавайте върху себе си означава четири неща. На първо място да внимаваме много за своята любов към Бога и за своята любов към ближните. Това са неразривни връзки на любовта, които са много важни, защото благодарение на тях ние поддържаме молитвения дар, който е даден от Бога на всеки човек, особено на свещеника, който е човек призован по име. Молитвеният дар не е постоянно действащо нещо в човека, той може да бъде и по-силен, може да бъде и малко по-смекчен в различни обстоятелства. Затова, за да се съгрява молитвеният дар на човека, е нужна любовта към Бога и към ближния. Ако човек загуби молитвения си дар, свещеникът ако загуби молитвения си дар, остава трагично сам... трагично сам“, заяви Архиереят.

 Митрополит Йоан допълни, че третото нещо е постоянното четене и поддържане на знанието за словото Божие, защото то съгрява нашата вяра, нашата любов и нашата молитва. „И не на последно място – мирният дух на човека. Кроткият мирен дух, който той трябва да има и да носи в решаването на сложни духовни въпроси в своето служение като духовник и пастир. Защото тези четири неща са много важни и те изразяват онова, което ни казва свети апостол Павел като съвет към ефеските презвитери“, каза още той и благопожела на иконом Стефан здраве и Бог да му даде сили.

 Малко след Великия вход последва ръкоположението на дякон Любомир Георгиев. Архиереят запозна всички присъстващи с биографията на новия свещник на Българската православна църква. В допълнение към словото си за четирите неща от думите на свети апостол Павел, митрополит Йоан заяви, че „ако дяконът беше хранител на молитвата на свещеника и архиерея, то свещеникът е този човек, който е призован по име и на него се пада великата чест да благовести словото Божие“. На отец Любомир Негово Високопреосвещенство благопожела добър успех в бъдещото му служение.

 В края на светата Литургия митрополит Йоан се обърна към ставрофорен иконом Димитър Стоев и изказа своята сърдечна благодарност за неуморния му труд от 2015 година насам като председател на Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". Седем години, изпълнени с множество промени и ремонтни дейности, допринасящи за благолепието на варненската катедрала. Архиереят заяви:

  „Приемете нашата сърдечна признателност и за помощта, която ни указахте като протосингел и духовен надзорник на богодаруваната ни епархия. През изминалите години и десетилетия вие се проявихте като взискателен към богослужебния ред духовник с дълбоко православно чувство. Добър пастир, който не жали сили за поверените му пасоми. Духовните ви грижи и ревностното ви служение допринесоха за утвърждаването на активен енорийски живот на поверения ви храм. Отличихте се и като разумен стопанин, който радее за благолепието на Божия дом. Всеотдайните ви трудове допринесоха за мащабните реставрационни дейности, които възвърнаха облика на Митрополитската катедрала. Божият дом придоби ново благолепие, което озарява морската ни столица. Благопожелаваме Бог да ви дарува непоклатимо здраве, бодрост и дълготърпение при достойното изпълнение на вашето пастирско служение! Нека Бог със Своята благодат да ви пази от беди и злощастия!“.

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/403463938275983.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре