В началото на новата 2022-ра година, когато Православната църква чества паметта на свети Василий Велики, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия и молебен в храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски". В съслужение с Архиерея бяха иконом Георги Великов – председател на храма домакин, както и свещениците Марин Тодоров и Венцислав Георгиев.

 Благолепният варненски храм бе изпълнен от множество християни, дошли да съучастват в празничната богослужба, която бе песенно украсена от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

 Митрополит Йоан поздрави всички с настъпването на новата година. Той заяви в своята проповед:

Всечестни отци, обични в Господа братя и сестри, честита новата 2022-ра година! Винаги светата Църква мъдро в този ден отбелязва паметта на свети Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска. Но днес, след като вчера бе отдаден празникът Рождество Христово и бяха изпяти за последно тропарът и последованието на празника, ние честваме Обрезание Господне.

 Архиереят отбеляза още, че честваният празник ни показва, че всичко онова, което във външен, религиозен план се осъществява в храма има своето важно, осъзнато значение, но то не е достатъчно без Тайнствата на Църквата. Той заяви:

Например всички литургисти, когато започнат да пишат своите пособия по Литургика, неминуемо поставят значението на храма Господен и неговото вътрешно оформление във всяко едно отношение на поставяне на определените вещи, на иконостаса, на светия престол в Святая Святих, като най-първо действие, на светите мощи, които се полагат в светия престол. Едни свещени действия, но те са свързани с едно поклонение на човека, т.е. отделното богослужение, или всяко едно влизане в светия храм – прекръстването, поклонението на честните икони, запалването на свеща..., това не са случайни действия и те имат своето значение. Още повече, че съзнанието на православния християнин е да си запали църковната свещ с ясната мисъл, че като я купи от Божия храм ще помогне на съответния храм, на съответната енория, а съответно и на светата Църква.

Това е едно външно действие, което само по себе си е важно, но само то не е достатъчно. И хората, които четат словото Божие, които вникват в творчеството на светите отци и които разбират и осмислят богослужението, разбират, че тези действия са важни и всяко едно има своя смисъл, но сами по себе си те са недостатъчни за спасението на човека. Какво имаме предвид? Много пъти повърхностният поглед на дадени православни християни, които свързват своето изявление на религиозното си чувство повече във външната проява – например в това къде да се поклоним и колко пъти да се поклоним, и каква свещ да запалим, колко да запалим, и къде да ги поставим – понякога измества центъра на светата Литургия и това става едно своеобразно суетене... Тоест тази външна обредност има своето значение и своя смисъл. Христос това направи – спази закона. И с това показа, че онова, което е в светата Църква, като външни обреди, които са свързани със своето дълбоко съдържание и водят към сърцевината на нашата вяра – към светата Литургия, към поклонението на Христос с "дух и истина" (Йоан 4:23), всъщност всичко има значение и Той чрез този празник днес осмисля именно това. Но от друга страна прекаленото задълбаване и недобре обмисляне на някои външни проявления на човека могат да попречат на неговия религиозен живот и човек, влизайки в храма, запалвайки своята свещица, счита, че с всичкото това действие приключва цялото му отношение към светата Църква и към Христос“.

 След края на светата Литургия последва молебен за новата 2022-ра година. Цялото последование може да проследите на официалната Facebook страница на Варненска и Великопреславска света митрополия: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/3114052565499159.

 На втория ден от новата година - Неделя преди Богоявление, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничното богослужение в храм "Св. Атанасий". С него съслужиха председателят на храма ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник, протойерей Ясен Шинев и свещеник Венцислав Георгиев.

 Митрополит Йоан заяви в проповедта си, че този неделен ден е един кръстопът между два празника – Рождество Христово, който отмина, и празника Богоявление, който предстои.

 Негово Високопреосвещенство поздрави предесдателят на храма и енорията с настъпването на новата година, благопожелавайки сили и здраве на всички.

 Цялата проповед на Негово Високопреосвещенство и богослужението може да проследите на официалната странциа на Варненска и Великорпеславка света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1319187901842013.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре