На 2 октомври 2021 г., броени дни след честването на 60-годишния юбилей на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на тържествен Академичен съвет за връчването на „Почетен плакет 60 години МУ-Варна“.

 Проф. д-р Светослав Георгиев, заместник-ректор "Кариерно развитие" обяви имената на наградените с отличието – ректорите на университета, чиито мандати са изпълнени в периода 1987 - 2020 г. Признанието се присъжда за особени заслуги и цялостен принос за развитието на дейността на университета и утвърждаването му като водеща образователна институция в областта на медицинските специалности и науки.

 Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов връчи наградата „Почетен плакет 60 години МУ-Варна“ на доц. д-р Георги Маринов, проф. д-р Димитър Камбуров, проф. д-р Темелко Темелков, проф. д-р Анелия Клисарова и проф. д-р Красимир Иванов.

 Тържествената церемония се проведе в Първа аудитория на висшето учебно заведение в присъствието на членовете на академичното ръководство и академичното настоятелство, член на което е и Негово Високопреосвещенство. Сред официалните гости бяха проф. Генка Петрова-Ташкова, заместник-министър на Министерството на образованието и науката, както и проф. д-р Красимир Гигов – директор на Български Червен кръст.

 Митрополит Йоан връчи най-високия орден на Варненска и Великопреславска епархия "Св. ап. Андрей Първозвани" на проф. д-р Валентин Игнатов за изключителни заслуги към Варненска и Великопреславска епархия и по повод бележитата годишнина на университета.

 За изключителни заслуги към Варненска и Великопреславска епархия и във връзка с 35-годишнината от създаването на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" – Варна Негово Високопреосвещенство връчи най-високия орден на Епархията и на проф. д-р Силва Андонова – Изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина" – Варна.

 В словото си митрополит Йоан заяви: „Години наред съществуват благословени отношения между Варненската и Великопреславска епархия и ръководството и целия Медицински университет, както и Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина", а и всички лекари, които са тук в нашия богоспасяем град“.

 На официалната страница на Медицински университет – Варна може да видите повече за юбилейната годишнина и история на висшето учебно заведение, както и ректорите му: https://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/60-years-anniversary-videos.aspx.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре