На 21 юни 2021 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети село Млада гвардия, където възглави светата Литургия в храм "Св. Троица". Заедно с него на празничния ден, посветен на Третото Лице на Светата Троица - Светия Дух, съслужиха протойерей Георгий Стоименов - архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, ставрофорен иконом Петър Георгиев, свещеник Койчо Георгиев - председател на храма домакин, йеромонах Константин (Вергов) и свещеник Веселин Василев от Доростолска епархия.

 По време на Малкия вход митрополит Йоан награди с офикията "протойерей" свещеник Константин (Койчо) Георгиев. Всеки отличен свещеник носи набедреник (ромбоиден плат с украса в средата), окачен отстрани на бедрото.

 Въпреки делничния ден благолепният храм бе изпълнен от християни. Сред присъстващите бяха кметът на Община Ветрино д-р Димитър Димитров и кметът на село Млада гвардия г-жа Пенка Велкова. Богослужбата бе украсена песенно от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 Днес честваният празник е важен, съществен и радостен, отбеляза Негово Високопреосвещенство в своята проповед, защото е „изпълнен с много голямо и дълбоко съдържание. Денят, в който се чества Повода на празника Петдесетница Третото Лице на Светата Троица - Бог Свети Дух“, каза още той.

 Цялото богослужение и проповед на митрополит Йоан може да видите от прякото предаване на светата Литургия в официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/966391310776542.

 Архиереят насочи вниманието на присъстващите към Символа на вярата и по-конкретно към осмия му член, който гласи: "И в Светия Дух, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците". Православната християнска вяра е изложена накратко в Символа на вярата. Той е съставен от св. отци и учители на Църквата на Първия и Втория вселенски събори, които са станали през IV век. Първата част от Символа на вярата (1-7 членове) е съставена на I Вселенски събор, а втората част (8-12 членове) ­ - на II Вселенски събор[1].

 „Вчера ние говорихме за това, че Църквата отбеляза своя рожден ден. Всъщност онова събитие, което очакваха светите апостоли и за което бе говорил Сам Господ Иисус Христос, че ще изпрати друг Утешител от Отца (вж. Ин 14:16-17), Който изхожда от Отца и Който ще свидетелства, казва Христос, за Мене, е ясното свидетелство, че този член на Символа на вярата звучи така, както го произнесохме“, заяви митрополит Йоан. Той продължи словото си, обяснявайки за възникналото по-късно допълнение, с което се казва, че Дух Светий произхода от Отца и от Сина. „Това е католическото изповедание на вярата, което през XI в. е наложено безспорно като общоприета тяхна вяра... А ние, които сме православните християни, чухме за това, което Сам Христос каза и ние вярваме, че Светият Дух изхожда от Отца“, допълни Архиереят.

 В края на богослужението Негово Високопреосвещенство подари нагръден кръст на ставрофорен иконом Петър Георгиев с благопожелание за крепко здраве и сили. След това митрополит Йоан отслужи водосвет и с неговото благословение протойерей Койчо Георгиев раздаде анафората на присъстващите, които го поздравиха за полученото отличие.

[1] Вж. Символ на вярата. В: https://bg-patriarshia.bg/symbol-faith.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре