На 25 септември 2020 г. отбелязваме 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. Във военното гробище в Добрич почиват воини от шест национални армии и четири вероизповедания, участници в Добричката епопея.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за загиналите и произнесе слово, в което заяви: „На днешния паметен ден се намираме на мястото на покоя и си спомняме за бележити събития, случили се в нашата история, които свидетелстват за една изключителна изява на човешка вяра в Бог. Само вярващото сърце е способно да положи душата си за своите приятели по думите на свети Йоан Богослов, защото вярващото сърце знае, че винаги може да даде своя живот за вярата, отечеството и свободата. Намирайки се тук на мястото на покоя, наш православен, духовен и морален дълг е всяка година да си спомняме за тези воини и за онези събития от българската история, които са пример на единодействие и дълбоко познаване на политическата обстановка и на изключителен дипломатически такт. Безспорно е, че празникът на Добрич започва тук, когато някога Антон Страшимиров свидетелства, че покойниците са били толкова много, че онези, които е трябвало да ги погребват е трябвало да изправят техните оръжия до тях и казва: „Всичко заприлича на лозе”. Тези думи са паметни както в живота на българската литература, така и на българската история. Онези хора от различни националности и вери, които тук положиха душата си и костите и проляха кръвта си заслужават дълбоко уважение и почит. Те са пример и от своите гробни места ни говорят колко много днес в нашата сложна съвременност, да се обединим около православната ни вяра, която трябва да познаваме добре. Българският народ има своето бъдеще единствено, ако съхрани и опази православната си вяра”.

 На церемонията присъстваха кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, кап. I ранг Ваньо Мусински, бригаден генерал Явор Матеев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, народни представители, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, представители на Министерството на отбраната и на Военното окръжие в Добрич, Областна дирекция на МВР, военноинвалиди и военни от запаса, обществени организации, граждани и гости на град Добрич.

 Програмата на Община Добрич за тържественото отбелязване на тази бележита годишнина включваше редица културни мероприятия. Кулминацията беше тържествената заря проверка, която се проведе на площад „Свобода“.

 Снимки: Христо Факлиев

         

 

Нагоре