На 20 септември 2020 г. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в град Варна бе извършено тържествено освещаване на новоизграден и богато украсен храм в чест на св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец - закрилник на плаващите по море и на всички хора, които са посветили живота си на този дълг.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети Божия дом, чрез полагане на антиминст с частица от мощи на св. Трифон. През 2015 г. е осветено мястото, а през февруари 2016 г. е извършено първото чинопоследование – полагането на основния камък.

 Днес се изпълни една дългоочаквана радост – отслужи се първата св. Литургия в осветения храм. В Богослужението взеха участие прот. Живко Георгиев, прот. Стефан Николов и дяк. Любомир Георгиев. Църковните песнопения изпълниха варненски клиросни певци.

 Изграждането на този храм е резултат от доброто сътрудничество между Военноморското училище и църквата. По решение на Варненския и Великопреславски епахийски съвет митрополит Йоан връчи орден „Св. ап. Андрей Първозвани“ на флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в знак на признателност и уважение. Хората, потрудили се за изграждането на храма безспорно са много. Постъпили са дарения от цялата морска индустрия. Митрополит Йоан изрази своята молитвена благодарност към всички дарители и връчи поздравителни грамоти с почетни значки на епархията. Даряващият от сърце подражава на Господа и Нему се уподобява!

 В своето слово архиереят подчерта, че освещаването на Божия дом е изпълнение на едно въжделено очакване. Храмът е място за молитва. Той е врата небесна и свидетелства за спасението на човешкия род и спасението на човека, като най-важна цел в живота.

 Обгрижването на храм „Св. Николай“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е поверено на отец Живко Георгиев, който в този тъжествен ден, по време на първата, отслужена тук св. Литургия бе удостоен с офикия иконом.

 Текст и снимки: служител на Варненска и Великопреславска св. митрополия

         

 

Нагоре