На 13 август 2020 г. в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бяха отслужени вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. Молението към Божията Майка бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на Катедралния храм и духовен надзорник на епархията, протойереите Йордан Найденов, Ивалин Славов, Георги Великов и Стефан Николов, свещеник Николай Митев, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

 С благословението на митрополит Йоан вечернята бе отслужена от протойерей Йордан Найденов. Молението към Божията Майка бе песенно украсено от антифонното пение на Негово Високопреосвещенство, духовниците при храма и църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

 Днес, когато отдаваме празника Преображение Господне и честваме паметта на свети Тихон, епископ Воронежки и Задонски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство отбеляза, че според традицията на Православната църква и богослужебния чин Молебният канон на Пресвета Богородица се извършва за последно по време на поста.

 Цялото богослужение и слово на Архиерея може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/358720711799310.

  Митрополит Йоан продължи проповедта си, заявявайки, че до нас е достигнал разказ, „запазен в древни времена, съгласно който в V век императрица Пулхерия се обърнала към Йерусалимския патриарх Ювеналий с наивна молба да ѝ предостави тялото на Пресвета Богородица, с цел да го постави в един от древните Константинополски храмове. В отговор на това патриарх Ювеналий ѝ разказал за древното предание на Йерусалимската църква, че именно тялото не е намерено в гроба и че фактически от ранно време има свидетелства за това, че Пресвета Богородица в третия ден след своето успение възкръсва и се възнася на небето“, каза Негово Високопреосвещенство.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре