На 26 юли 2020 г. в Митрополитския Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Архиерейска света Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с тях бяха ставрофорен иконом Вениамин Павлов от Ловчанска епархия, ставрофорен иконом Димитър Стоев, председател на Катедралния храм и духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия, протойереите Йордан Найденов и Ивалин Славов, митрополитският дякон Любомир Георгиев, дякон Венцислав Георгиев, както и дякон Петър Милошев, съпътстващ митрополит Гавриил.

 Варненската катедрала бе изпълнена от множество християни, събрали се да съучастват в богослужбата, посветена на 7 Неделя след Петдесетница. Утринното богослужение бе песенно украсено от антифонното пение на клиросните певци Тодор Тодоров, Александър Александров и Тодор Даков, а светата Литургия - от мъжкия хор при храма с диригент Валентин Кубратов.

 Днес прозвучаха откъси от първото послание на свети апостол Павел до Тимотея (1 Тим. 3:13-4:15) и евангелието според свети апостол и евангелист Матей (Мт 9:27-35). В своята проповед протойерей Ивалин отбеляза, че „евангелието на днешния ден ни разказва за изцеленията извършени от Христос в Капернаум. Апостол Матей насочва нашето внимание към две от тях - това са изцеленията на двамата слепци и на немия бесноват.“ Отецът добави: „Христос не извършва изцелението на тялото, а още повече на душата, ако сам човекът не търси изцеление и не идва при Бога, а се крие от Него в дебрите на своя егоизъм, в лабиринта на ежедневната суета. Желаещият изцеление е необходимо вътрешно да се събере, да осъзнае своята потребност от Божията помощ.“

 Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/278442706780147.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна към пристствашите, заявявайки, че „в днешния възкресен ден имаме високата чест в нашата епархия и в нашия повече от 130-годишен храм-паметник Митрополитски катедрален храм "Успение Богородично" да бъде наш гост Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил". Митрополит Йоан запозна присъстващите с дългогодишното служение на досточтимия митрополит, част от което преминало в нелеко за българското православие време. Митрополит Йоан продължи словото си към Архиерея с благопожелание за много здраве, духовни сили при достойното изпълнение на архиерейско служение.

 В отговор митрополит Гавриил благодари за гостоприемството и благопожела: „дълги години да сте жив и здрав, да се трудите, както досега, да възпитате много души човешки за Царството Божие“.

 Светата Литургия завърши с многолетствие за богоспасаемите Ловчанска и Варненска и Великопреславска епархия, както и всички православни християни.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре