На 20 юли 2020 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия във варненския храм "Св. пророк Илия". Заедно с Архиерея съслужиха председателят на храма ставрофорен иконом Петко Минчев, духовен надзорник на епархята и храмовото духовенство.

 Свети пророк Илия е сред най-известните старозаветни пророци и праведници. В Трета книга Царства са описани важни моменти от неговото пророческо служение (3 Цар. 16-22). Митрополит Йоан зададе въпрос каква мисия имат тези велики мъже и добави: „Те никога не са били просто самостоятелно произведени от народа, а са били Божии съсъди, избрани Божии човеци, които са имали висок нравствен живот“. Негово Високопреосвещенство отбеляза, че пророците се явяват там, където богоизбрания народ отстъпва от своя Бог и приема езическите богове.

 Свети пророк Илия се явява във времето на цар Ахав и неговата беззаконна жена Иезавел, които пренасят поклонението на Ваал и Астарта в онова време, а то е свързано с пренасянето на човешки жертви, докато в същото време се извършвали огромни пиршества, които са били свързни с разгул. Това, което светият пророк прави гласно и явно пред целия народ, е призоваването на народа да прецени Кой е истинния Бог и да се отвърне от заблужденията си.

 Митрополит Йоан поздрави всички именници, председателят на храма, храмовото духовенство и всички миряни.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре