На 11 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса "Света Анна" в едноименната многопрофилна болница за активно лечение в град Варна. Заедно с Архиерея съслужиха свещеник Стефан Николов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Митрополит Йоан бе посрещнат от д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на МБАЛ "Света Анна-Варна" и доц. д-р Георги Кючуков, заместник-председател на съвета на директорите при болницата. На освещаването присъстваха множество лекари, сестри и служители на лечебното заведение.

 Негово Високопреосвещенство се обърна към присъстващите с думите: „За нас е радостен този ден, който е особено интересен и специфичен в живота на светото Православие. Днес, в единадесетия ден на месец юни, се отбелязват две особено съществени събития. Едното е свързано със Света Богородица и нейната чудотворна икона "Достойно есть", която е изключително важен образ на Божията Майка, почиващ в съборния храм "Протат" в столицата на Света Гора - Карея“. Архиереят разказа за изключително важното събитие, което се е случило през X век, свързано с текста "Достойно есть...", който се пее като Богородична възхвала и който от десети век неминуемо влиза като неразделна част в богослужението на светата Църква.

 Митрополит Йоан каза още, че второто събитие в този радостен ден е отбелязването паметта на свети Лука Изповедник, архиепископ Симферополски и Кримски, който е лекарят светец, светецът-хирург. Негово Високопреосвещенство заяви, че присъствието на този параклис, на този малък молитвен дом е много важно, защото това е една молитва към Бога, към Божията Майка и към нейната майка света Анна.

 Обръщайки се към лекарите, митрополит Йоан припомни думите на премъдрия Иисус, син Сирахов, който казва: "Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния" (Сир. 38:1-2). Архиереят допълни: „Следователно, ако този човек праведен можеше това да го каже 800 години преди идването на Христос, колко повече в новозаветно време важат тези думи с пълна сила. Следователно лекарят трябва да бъде и пример не само на добър професионализъм, но и на вяра. Защото болният човек очаква помощ, но в своята вяра той очаква и съдействие. Очаква жив пример, а живият пример, разбира се, ние го виждаме в светата Църква, чрез Неговите светии“. Варненският и Великопреславски митрополит насочи вниманието и към родителите на Пресвета Богородица, към светите и праведни богоотци Йоаким и Анна. Той припомни, че в старозаветно време бездетието се е считало за голям грях и че в старозаветното общество светите Йоаким и Анна са презрени хора, много упреквани, много унижавани, но по Божия промисъл те се сдобили с дете в по-напреднала възраст, показвайки ни важността на родителската молитва.

 Архиереят изрази своята благодарност към ръководството на болницата и поздрави присъстващите с придобиването на новия молитвен дом. Прозвуча многолетствие за всички.

 Новият параклис е част от концепцията на ръководството на МБАЛ "Света Анна-Варна" за цялостното обновяване на болницата, официално открита на 24 юли 1879, ден преди честването успението на светицата. Параклисът се намира в непосредствена близост до новия вход към лечебното заведение - откъм бул. "Цар Освободител".

 Малко преди началото на чинопоследованието Негово Високопреосвещенство отбеляза, че паметта на света Анна се чества два пъти през годината: 25 юли - нейното успение и 9 декември - когато тя зачева Пресвета Богородица. Архиереят изрази своето мнение, че отбелязването на празника на този параклис е подходящо да бъде на 25 юли, когато е успението на света Анна, нейното прославление, нейното преставяне пред Бога. Митрополитът заяви, че традиционно в светото Православие успението на даден светец, от самата дума успение, което означава блажено заспиване, е най-големият от празниците, въпреки че някои светци имат по няколко празника през годината.

Изготвил: Георги Великов

         

 

Нагоре