На 19 август 2018 г., в неделния ден и следпразненството на един от най-древните Богородични празници Успение Богородично, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи първата света Литургия в новопостроения храм в село Царевец, област Добрич, посветен на чудотворната икона на Божията Майка "Троеручица". Преди началото на светата Литургия митрополитът извърши чина на освещаване на храм с полагане на свети антиминс, с вградена частица от мощите на свети мъченик Трифон. В празничното богослужение съслужиха ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, свещеник Мирослав Енчев - председател на храма и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Църковните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно светата Литургия, на която присъстваха кметът на община Добричка - инж. Тошко Петков, председателят на Добрички общински съвет - г-н Донко Марев, г-жа Даниела Николова и кметът на село Царевец г-жа Маргарита Стоянова, както и множество жители на селото.

 Митрополит Йоан произнесе слово, в което обърна внимание на значението на храма и на обвързаността на човешкия живот с него, от раждането до упокоението. Чрез чина на освещаване на храм с полагане на свети антиминс, в него могат да бъдат извършвани всички тайнства на светата Църква, освен Тайнството Свещенство. Митрополит Йоан заяви: „Освещаването на храма се сравнява с кръщението на човека. Както човек бива трикратно потапян в купела в осветена вода, по същия начин ние виждаме това поръсване на храма с осветена вода. Разбира се, в пълния чин, ние ще видим и миропомазването на храма, което всъщност е отобраз на светото Тайнство Миропомазание.“

 Архиереят каза още, че храмът е посветен на чудотворната икона на Божията Майка "Троеручица", намираща се в Хилендарския манастир. Там, независимо че има игумен, който да изпълнява определените си длъжности в чисто човешки план, като човек, игуменията на манастира е Света Богородица Троеручица и братята, всяка вечер, когато извършват богослужението си и си прочетат малкото повечерие и вечерното правило, всички изпросват прошка, покланяйни се пред образа на Божията Майка.

         

 

Нагоре