В късния следобед на 17 юни 2018 г., стотици любители на византийската църковна музика се насладиха на концерт в изпълнение на Негово Високопреподобие Архимандрит Никодимос Каварнос, който се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Домакин на събитието бе благолепният храм, посветен на свети Атанасий Велики, като част от празничната програма, посветена на 180-годишнината от построяването му, която се навършва в края на месец август. Именно заради този велик светец от Александрия, Архимандрит Никодимос прикани всички да застанат прави в началото на концерта, за да бъде изпят тропара му.

 Радостно събитие е идването на всеизвестния за цяла България църковен клирик и певец в град Варна. Стотици християни от града и страната се стекоха, за да видят и почувстват пеенето на Архимандрит Никодимос Каварнос, на когото пригласяха г-н Йоргос Ромилиотис и Янис Атанасиу, които пееха исона. В програмата взе участие и църковният хор при едноименния храм под диригентство на г-жа Евгения Григорова, който изпъни няколко песнопения, на две, от които солисти бяха Жасмина Богословова и Любомир Григоров.

 Като миг изминаха двата часа, изпълнени с музика, която извисява човешката душа към Бога. Част от песнопенията, които изпя Негово Високопреподобие бяха: "На многая лета, владико", "С нами Бог", "Всякое дихание", както и "Господи помилуй" - светогорско на 5-ти глас, в което той прикани всички да се включат и за което включване благодари в края на концерта.

 Концерът завърши с "Терирем", а самата дума произлиза от "τηρει ρου" ("тири ру"), т.е. "внимавай в потока на живота си". Животът ти върви и тича като бърз поток. Внимавай достойно да употребяваш времето си, за да не достигнеш до мътното, почерняло, натоварено с бурни вълни море, но до чистия кристален, морален поток - пълен с дела на любов и добротворство.[1] Виновник за чието изпълнение, по думите на Архимандритът, бе председателят на храма-домакин ставрофорен иконoм Дончо Александров.

 Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, се обърна към скъпия гост като преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и благодари за ангелогласното изпълнение. Той благодари и на хора при храм "Свети Атанасий", който допълни благолепното усещане.

 Отец Дончо изрази своята, а и на всички присъстващи, радост от идването на Архимандрит Никодимос и обръщайки се към него, заяви: „Скъпи отец Никодимос, за нас е голяма радост и чест, че Вие, заедно с Вашия екип, взехте участие в събитията, които са свързани с отбелязване 180-годишнината на този храм“. Председателят на храма допълни, че така ние отдаваме почит на всички онези духовници, миряни, които са пребивавали в този храм, които са били на Светата Трапеза, които са се молили и че тези молитви и песнопения са спомен за тях, за да не ги забравяме. Отецът каза още, че те са същевременно и за всички тези, които прекрачват прага на храма и които участват в светата Литургия пълноценно, „но това е и празник за целия наш град, за нашата Епархия, за цялата Българска православна църква“, заяви отец Дончо и благодари всесърдечно на Архимандрит Никодимос за живата вяра, истинската любов и голямата радост, която носи и допълвайки думите на отец Димитър отбеляза, че вярва, че това ангелогласно пеене е жива проповед и приближава към Небето, към Царството на Бога, към което всички се стремим. Отецът благодари и на всички присъстващи, дошли от близо и далеч, както и на всички, допринесли за осъществяването на концерта.

 От своя страна Негово Високопреподобие Архимандрит Никодимос Каварнос благодари за топлото посрещане.

[1]Малчев, протопсалт А. Приятен псалтир. Руенски манастир "Св. Иоан Рилски", 2006, стр. 123.

         

 

Нагоре