На 1 юни 2023 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Заупокойната света Литургия и опелото на свещеноиконом Николай Николов в храм “Св. Св. апостоли Петър и Павел”, град Велики Преслав.

 Благолепният храм събра множество духовници и християни от епархията и страната, които дойдоха да уважат и да се помолят за многообичния отец. Сред духовниците, които съслужиха с Архиерея бяха ставрофорен иконом Димитър Стойков – архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, както и ставрофорен иконом Неделчо Чанков, председател на храм “Св. Архангел Михаил”, град Велики Преслав.

Прочети още...

 Със сърдечна болка научихме за трагичния инцидент, при който е загинал отец Николай от Велики Преслав. Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Димитров Николов се е преставил в Господа на 29 май 2023 г.

 Той е роден на 12 февруари 1978 година в град Шумен, където завършва средното си образование и учи в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Прочети още...

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан празничното богослужение, с което се отдаде Празника на празниците – Пасха, започна в ранните часове на 24 май, когато целият български народ чества Деня на Българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 Архиереят възглави и благодарствения молебен, който беше отслужен в Митрополитската катедрала “Успение Богородично”. Заедно с него съслужи храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов.

Прочети още...

 Администрацията на Варненска и Великопреславска света митрополия ще работи от 29 май (понеделник) 2023 г.

 Пожелаваме радостно посрещане на празниците Възнесение Господне (Спасовден) и 24 май – Ден на Българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Канцелария на Варненска и Великопреславска света митрополия

 На 21 май, 6 Неделя след Пасха – на Слепия, когато светата Църква отдава почит на светите велики царе равноапостолни Константин и Елена, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничното богослужение във варненския манастир, посветен на светите царе.

 Митрополитът беше топло посрещнат от председателя на храма протойерей Стоян Флорентинов, както и от множеството християни, стекли се към светата обител от ранна утрин. Заедно с Архиерея съслужиха още иконом Василий Шаган, отец Святослав Сьомак, свещеник Любомир Георгиев и дякон Благой Иванов.

Прочети още...

         

 

Нагоре